Справа майданівця Артема Руденка: судді змусили прокурора червоніти

Апеляційний суд міста Києва поставив крапку у намаганнях прокуратури взяти колишнього майданівця Артема Руденка під варту.

25 лютого Апеляційний суд міста Києва розглядав апеляційну скаргу прокуратури щодо обрання для Артема Руденка запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Нагадаємо, прокуратура звинувачує колишнього майданівця у тому, що він під час Революції Гідності нібито організував погром у резиденції власника мережі супермаркетів “АТБ” Геннадія Буткевича, якого активісти підозрювали у проросійській діяльності та фінансуванні тітушок. Тоді Руденку інкримінували хуліганство, хоча він лише як журналіст висвітлював акцію протесту проти Буткевича. Через відсутність доказів справу проти нього дуже швидко закрили, але через півтора роки прокурори вирішили знову пред’явити колишньому майданівцю обвинувачення.

Нещодавно, 15 лютого 2016 року у Шевченківському районному суді прокуратура просила змінити Руденку запобіжний захід на тримання під вартою. Але суд відмовив прокурорам, оскільки не побачив для цього жодних підстав. Тоді прокурори вирішили подати апеляцію.

Під час засідання в Апеляційному суді судді неодноразово просили прокурора аргументувати необхідність застосування щодо Руденка запобіжного заходу, але жодної чіткої відповіді на запитання суддів прокурор надати не зміг. Прокурор виявився зовсім не підготовленим до судового засідання та навіть не зміг пояснити, на чому ґрунтуються обвинувачення стосовно Артема Руденка та в чому конкретно його звинувачують.

Я вважаю, що суд переконався у тому, що прокуратура, виконуючи замовлення, на мою думку, певних приватних осіб, навіть не спромоглася вивчити ті обставини обвинувачень, на які вона посилається. Прокурори просто роблять свою справу. Очевидно, що немає жодних підстав для задоволення клопотання прокуратури, тому ми просимо суд відмовити прокурору, – наголосив під час свого виступу адвокат майданівця Денис Ципін.

Вислухавши адвоката та, розуміючи абсурдність цієї ситуації, після виходу до нарадчої кімнати судді прийняли рішення – ухвалу Шевченківського суду залишити без змін, а апеляційну скаргу прокуратури не задовольняти. Рішення суду касаційному оскарженню не підлягає.

Після закінчення судового процесу Артем Руденко вкотре наголосив, що справа проти нього є замовною, оскільки у прокуратури немає жодних фактів або доказів, які б вказували на його причетність до погрому у резиденції Буткевича.

Справа Артема Руденка – унікальний випадок, коли суд повністю став на сторону захисту та прямо вказав прокурорам на те, що у них немає жодних доказів, які б свідчили, що Руденко буде переховуватись від слідства, – зауважив Денис Ципін.

Журналісти ЦКП інформ будуть слідкувати за подальшим розвитком цієї справи.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *