Парламенту пропонують змінити норми про корпоративні договори

У Верховній Раді зареєстрований  законопроект  №4160 від 26.02.2016  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо корпоративних договорів”, яким пропонується доповнити чинне законодавство певними нормами щодо укладення корпоративних договорів – договорів про реалізацію прав учасників (засновників) товариства з обмеженою відповідальністю та договорів між акціонерами. Про це пише Закон і Бізнес.

Проект закону передбачає:

  • прописати у Цивільному Кодексі України норми, які визначають, що два та більше (у тому числі всі) учасники/засновники ТОВ або акціонери АТ мають право укласти між собою договір про реалізацію своїх корпоративних прав, тобто корпоративний договір, відповідно до якого вони зобов’язуються реалізовувати ці права у спосіб, передбачений таким договором, або утриматися (відмовитися) від їх реалізації.
  • визначити, що стороною корпоративного договору не може бутиТОВ або акціонерне товариство, учасники або акціонери якого укладають між собою такий договір щодо реалізації своїх корпоративних прав стосовно цього товариства.
  • корпоративний договір не може зобов’язувати його сторони голосувати згідно з вказівками органів товариства, визначати структуру органів товариства та їх компетенцію. Корпоративним договором може бути передбачено обов’язок його сторін проголосувати на загальних зборах учасників (акціонерів) товариства за включення до статуту товариства положень, які визначають структуру органів товариства та/або їх компетенцію, якщо відповідно до законодавства допускається зміна структури органів товариства та їх компетенції статутом товариства.
  • визначити поняття опціонного договору, згідно з яким сторона на умовах договору, має право в установлений строк вимагати від іншої сторони вчинення передбачених опціонним договором дій (в тому числі сплатити усі грошові кошти або прийняти майно) і при цьому, якщо перша сторона не заявить вимогу у зазначений строк, дія опціонного договору припиняється.

 

 

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *