У ВР пропонують встановити галузеву мінімальну заробітну плату

У парламенті зареєстрований законопроект № 4291 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо оплати праці працівників”, повідомляє ЮрЛига.

Відомо, що законопроектом передбачаеться внесення змін до КЗпП, закони “Про оплату праці”, “Про колективні договори і угоди”, а саме: пропонується надати право сторонам соціального діалогу самостійно встановлювати розмір мінімальної заробітної плати у відповідній галузі, на основі якого здійснювати оплату праці працівників юросіб.

Згідно з документом, галузева мінімальна заробітна плата (ГМЗП) – це встановлений розмір заробітної плати, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт) у відповідній галузі.

Крім того, розмір галузевої мінімальної зарплати встановлюється не рідше одного разу на рік на переговорах представників репрезентативних профспілок, організацій роботодавців на національному рівні, які об’єдналися для ведення колективних переговорів і укладення галузевої угоди.

ГМЗП є обов’язковою для включення в колективні договори на всій території України для підприємств, установ, організацій усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб у відповідній галузі.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *