Міністр освіти назвала пріоритетні напрями на 2016 рік

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич представила пріоритетні напрямки діяльності Міністерства у 2016 році. Про це пише прес-служба Міністерства освіти України.

Однією з пріоритетних цілей визначено дерегуляцію і дебюрократизацію ліцензування та акредитації навчальних закладів. Щодо спрощення ліцензування дошкільних навчальних закладів в даний час досягнуто згоди з усіма міністерствами про нові санітарно-епідеміологічні умови для дошкільних і середніх навчальних закладів, що сприятиме зняттю частини бюрократичних вимог для відкриття приватних дитсадків.

Важливим пріоритетним напрямком діяльності МОН буде оновлення зміст навчальних програм загальної середньої освіти.

“Ми повинні навчити наших дітей використовувати знання і вміння, які вони отримали, для вирішення повсякденних життєвих ситуацій”, – пояснила Гриневич.

До 1 вересня будуть переглянуті навчальні програми початкової школи, а також 9-го класу, для якого в наступному році повинні друкуватися підручники.

Модернізація профтехосвіти – ще один з пріоритетів діяльності МОН в 2016 році. Професійно-технічні навчальні заклади планується перевести на обласний рівень управління, а також міст обласного значення. У законопроекті “Про професійну освіту” передбачається фінансування з декількох джерел – субвенція на здобуття загальної середньої освіти, держзамовлення на гостродефіцитні спеціальності національного значення, а також регіональне замовлення, спрямований на задоволення потреб регіонального ринку праці. Також розглядається джерело галузевого замовлення, який може здійснюватися міністерствами, інститутами або приватним бізнесом.

Крім того, Міністерство буде продовжувати імплементацію Закону “Про вищу освіту” та впроваджувати нові стандарти змісту вищої освіти.

У науковій сфері серед пріоритетів діяльності – проведення аудиту науково-інноваційної системи України, перші результати якого повинні бути готові до кінця 2016 року. Також заплановано створення Національної ради з питань науки і технологій, який змінить систему управління наукою, зробить її прозорою.

Читайте також: Чи залишиться в Україні безкоштовна вища освіта?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *