Співробітництво Україна-Ірак: ризики та переваги для бізнесу

Українсько-іракський бізнес-форум, який вже шостий рік поспіль організовує Торгово-промислова палата України, дав можливість вітчизняним підприємцям ознайомитися з новими перспективами, які відкриває для них ринок Іраку.

16 травня 2016 року у Торгово-промисловій палаті України відбувся Українсько-іракський бізнес-форум. Головна мета форуму – надати можливість представникам вітчизняного бізнесу за допомогою зустрічей у форматі B2B встановити тісні ділові контакти з потенційними іракськими партнерами та отримати необхідну інформацію про попит українських товарів на ринку Іраку. Участь у заході взяло більше 200 підприємців з обох країн. Спеціальними гостями форуму стали: Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Ірак в Україні Й.В. Шорш Халід Саід, член правління Федерації торгових палат Іраку Аббас Ель Нурі, представник Торгово-промислової палати України в Іраку Олексій Солоненко та народний депутат України Ігор Лапін.

“Мені приємно відмітити, що такі заходи як сьогодні проходять у нас щорічно, починаючи з 2011-го року. Інтерес як з українського, так і з іракського боку до таких зустрічей дуже високий. Україна та Ірак переживають сьогодні тяжкі часи своєї історії: в обох країнах йде війна, що негативно впливає на економіку та розвиток зовнішньоекономічних зв’язків. На жаль, 2015 рік показав значне зниження наших економічних відносин: тільки експорт між Україною та Іраком знизився на 33%. Проте, в Україні є багато підприємств, які бажають співпрацювати з Іраком. Сьогодні наші підприємства працюють не тільки у столиці Іраку – Багдаді, а і в інших містах”, – наголосив під час свого виступу президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

До основних проблем, які стають на заваді активного співробітництва між українськими та іракськими підприємцями учасники форуму віднесли: необхідність підписання Меморандуму про уникнення подвійного оподаткування, складність митних процедур та  важливість участі у виставках українського бізнесу.

У свою чергу, Надзвичайний та Поважний Посол Республіки Ірак в Україні Й.В. Шорш Халід Саід розповів, у яких сферах економіки сьогодні українські та іракські підприємці співпрацюють найактивніше.

“За останній час в Іраку активізувалась діяльність українських компаній, серед яких більшість є виробниками продукції харчування: м’яса, птиці, кукурудзяної крупи, олії, кондитерських виробів, а також виробники та реалізатори будівельних матеріалів. Я хочу відмітити, що слід приймати рішучі заходи для усунення тих проблем, які гальмують розвиток українсько-іракських відносин. Головними серед таких заходів я назву наступні: як уже було сказано раніше – це підписання погодженого з обох сторін Меморандуму про уникнення подвійного оподаткування, а також налагодження системи банківських розрахунків та спрощення візового режиму для представників бізнесу”, – сказав він.

Представник Торгово-промислової палати України в Іраку Олексій Солоненко також звернув увагу на бар’єри, які виникають між українським та іракським бізнесом та розповів, як палата сприяє подоланню цих перешкод та стимулює розвиток українсько-іракських ділових відносин.

“За останній час товарообіг між Україною та Іраком складав близько 1 млрд доларів. Проте, у 2015 році він знизився до 0,5 млрд доларів. Дійсно, існують певні складнощі для співробітництва між українськими та іракськими бізнесменами. По-перше, це банківська система та взаєморозрахунки, а також недостатній рівень довіри між партнерами обох країн. Для вирішення цих та інших питань було створено постійне представництво Торгово-промислової палати України в Іраку. Офіс постійного представництва ТПП України був відкритий у Багдаді спільно з іракськими партнерами. Наразі там активно працюють наші українські співробітники. Крім цього, для забезпечення багдадського офісу та для роботи з українським сектором економіки було відкрито бек-офіс у Києві. Зокрема, він створений для ефективного вирішення існуючих питань та швидкої реалізації українсько-іракських проектів. Слід зауважити, що найголовніше питання, яке наразі стоїть перед нами – це забезпечення безпеки під час реалізації українсько-іракських бізнес-проектів”, – наголосив Олексій Солоненко.

Після закінчення офіційної частини учасники форуму поспілкувалися зі своїми потенційними партнерами з приводу майбутнього співробітництва, а деякі компанії змогли заключити важливі контракти про поставки власної продукції. Підприємці відмітили важливість та практичну цінність цього бізнес-форуму та висловили подяку за його проведення Торгово-промисловій палаті України та членам іракської делегації.

Читайте також: Як співпрацювати з агентствами ООН в Україні: практичні рекомендації з перших вуст

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *