IT-бізнес в Україні: чи є у нього перспективи?

IT-бізнесу в Україні не варто очікувати особливих переваг, хоча половина земної кулі надає пільги IT-індустрії», – з такими прогнозами виступив керуючий АТ Juscutum Артем Афян, пише ЮрЛіга
На думку А. Афяна, в Україні відсутня єдина політика щодо IT. Адвокат вважає, що головна проблема держави в IT-сфері в тому, що воно не розуміє роботу IT-індустрії. Зовсім недавно П. Порошенко підписав Закон № 191-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції). В одному з пунктів нормативного акта йдеться про заборону вилучення серверів без прямої вказівки суду, але в день опублікування Закону було проведено черговий обшук з вилученням серверів. Постраждала компанія Nic.ua, клієнт АТ Juscutum.

Чому ж це сталося? Та тому що, незважаючи на доброчинну ініціативу АТ Juscutum (посприяли появі законопроекту в Раді), при підписанні Закону в нього було внесено кілька слів, які все-таки дали можливість правоохоронцям вилучати сервери.

Але АТ Juscutum вирішило не здаватися і розробила новий законопроект № 3719 з більш жорсткими нормами по серверах і можливістю допуску адвоката на будь-якій стадії обшуку. Інформація, яка потрібна слідству, повинна просто копіювати. У законопроекті прописано, що при написанні клопотання про обшук слідчий зобов’язаний вказати, чому він не може отримати інформацію іншим шляхом (це має полегшити можливість оскарження). Згідно з документом, слідчий не має права двічі звертатися з клопотанням під час обшуку, якщо йому було відмовлено. Крім того, зазначено, що використання правоохоронних спецпідрозділів можливо тільки тоді, якщо є підстави вважати, що існує загроза життю.

Ухвалення законодавчих змін необхідно, адже вилучення серверів навіть на тиждень загрожує банкрутством IT-бізнесу. До речі, на практиці домогтися повернення техніки можливо за найоптимістичнішими прогнозами тільки через місяць. Також обшуки негативно позначаються на інвестиційній привабливості: інвестори відмовляються вкладати гроші в компанію, в яку можуть в будь-який момент залетіти «маски-шоу» з автоматами. «Цей законопроект не панацея, – впевнений А. Афян, – потрібна реформа правоохоронної системи».

Читайте також: Плани уряду на 2016 рік

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *