Чим загрожує платникам податків несплата узгоджених грошових зобов’язань

Якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання в установлені законодавством терміни, майно такого платника податків  передається в податкову заставу, пише Інтерактивна бухгалтерія

Згідно з п. 89.2 ПКУ, право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника податків, що перебуває в його власності (господарському віданні чи оперативному управлінні) у день виникнення такого права, і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків, окрім випадків, передбачених п. 89.5 ПКУ, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності в майбутньому.

Відповідно до загального правила, платник податків зберігає право користування майном, що перебуває в податковій заставі.

Відчужувати майно, яке перебуває в податковій заставі, боржник має право тільки за згодою контролюючого органу. Водночас якщо в податковій заставі перебуває лише готова продукція, товари та товарні запаси, платник податків може відчужувати таке майно без згоди контролюючого органу за кошти за цінами, що не є меншими за звичайні, та за умови, якщо кошти від такого відчуження будуть направлені в повному обсязі в рахунок виплати заробітної плати, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та/або погашення податкового боргу.

Читайте також: Введення compliance-кодексу на підприємствах: чи готовий до цього бізнес?

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *