Гривня падатиме, продукти дорожчатимуть – прогноз експерта

Заслужений економіст, колишній міністр економіки України Віктор Суслов, спілкуючись з читачами сайту, дав свої прогнози, пише Главред

«Гривня повинна падати. Вона поступово падатиме хоча б тому, що платіжний баланс України є негативним. Якщо подивитися дані за перший квартал 2016 року, то можна побачити, що зведений платіжний баланс України – негативний, він становить мінус 813 мільйонів доларів. Це дані Національного банку. Це означає, що з країни більше йде валюти, ніж надходить. Цю різницю доводиться компенсувати зовнішніми запозиченнями. А це, в свою чергу, означає, що гривня не може залишатися стабільною в довгостроковій перспективі.

Я хотів би звернути увагу і на те, що в Україні негативний  баланс товарів і послуг – мінус 1 мільярд 138 мільйонів гривень за перший квартал 2016 року. І у нас, як і раніше, імпорт перевищує експорт. А цей фактор теж тисне на гривню, тому що імпорт постійно вимагає витрати валюти. Названі цифри характеризують фундаментальні фактори, внаслідок яких гривня, швидше за все, повинна буде в довгостроковій перспективі і надалі знецінюватися. Звідси, звісно, не можна робити висновки про те, що завтра або на наступному тижні гривня впаде. У короткострокових періодах валютний курс гривні дуже чутливий до спекулятивних операцій на валютному ринку та залежить та адміністративного впливу Національного банку.

Нашим урядом було оголошено, що в цьому році прогнозується зростання інфляції на 12%, а це в цілому означає, що навіть за планами уряду ціни повинні вирости в середньому на 12%. Але я думаю, що реально зростання цін буде значно більшим. Ми вже знаємо, що основні статті зростання цін в цьому році пов’язані з підвищенням тарифів на газ, електроенергію, комунальні послуги. З 1 липня ми пройдемо черговий етап підвищення цін на тепло і гарячу воду. З осені знову будуть підвищуватися комунальні тарифи.

Чи будуть дорожчати продукти? Продукти, відповідно, теж будуть дорожчати. Адже важливою складовою цін всіх товарів є витрата газу, електроенергії, бензину, тобто витрата базових енергетичних ресурсів. Очікується також підвищення податків і скорочення податкових пільг. Крім того, поступова девальвація гривні веде до подорожчання всіх імпортних товарів. Так що з інфляційної ситуації найближчим часом ми не вийдемо. Я припускаю, що реальний темп зростання цін в цьому році буде не менше 20%»

Читайте також: Введено нові «зелені» тарифи на електроенергію для приватних домогосподарств

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *