Як оплачується лікарняний, якщо за медичною допомогою звернутись після завершення робочого дня?

Особам, які звернулися за медичною допомогою і визнані непрацездатними по завершенні робочого дня, листок непрацездатності може видаватися за їх згодою з наступного календарного дня, інформує ЮрЛіга

Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності в листі № 2.4-46-753 роз’яснив  як оплачується листок непрацездатності, який працівник отримав після закінчення робочого дня. Так, згідно зі ст.

31 Закону № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності у застрахованої особи виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи термін  випробування та день звільнення) (ч. 1 ст. 19 Закону № 1105).

Згідно зі ст. 22 Закону, допомога по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням, виплачується Фондом соцстраху з тимчасової втрати працездатності застрахованим особам, починаючи з 6-го дня непрацездатності за весь період до відновлення працездатності або до встановлення МСЕК інвалідності (встановлення іншої групи, підтвердження раніше встановленої групи інвалідності).

Пунктом 2.6 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, передбачено, що особам, які звернулися за медичною допомогою і визнані непрацездатними по завершенні робочого дня, листок непрацездатності може видаватися за їх згодою з наступного календарного дня.

Якщо застрахована особа не скористалася правом на отримання листка непрацездатності з наступного дня, а отримала в день звернення, то перші 5 календарних днів для оплати за рахунок роботодавця необхідно вважати з 1-го дня непрацездатності.

Читайте також: Кожен українець отримуватиме гарантований пакет медичних послуг – Кабмін

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *