Перехід на міжнародну сертифікацію: до чого готуватись виробникам харчової продукції?

Експерти, провідні юристи та вітчизняні підприємці обговорили питання сертифікації продукції харчової промисловості, а також проаналізували нові вимоги до контролю показників безпеки харчових продуктів.

20 травня 2016 року Торгово-промислова палата України організувала конференцію на тему: “Сертифікація підприємств харчової промисловості: організаційні та правові аспекти”. Учасники конференції обговорили найактуальніші проблеми, які наразі турбують виробників харчової продукції. Зокрема, на обговорення аудиторії було винесені такі питання: схеми сертифікації менеджменту харчової безпеки, вимоги до контролю якості продукції, особливості сертифікації органічних продуктів, відповідальність за виробництво та продаж неякісних товарів, нові вимоги для підприємств харчової промисловості, що експортують свої товари до країн ЄС, а також юридичні аспекти сертифікації, стандартизації та безпечності продуктів.

Голова Комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський розповів, що не дивлячись на ті виклики, які сьогодні стоять перед вітчизняними підприємцями під час виходу на інші ринки, потрібно удосконалювати наше виробництво та просувати вітчизняну продукцію за межі країни.

“Давайте будемо реально дивитися на речі – найближчим часом традиційні ринки, які ми втратили, ми не повернемо. Тому необхідно рухатися далі, виводити виробництво та якість нашої продукції на новий, вищий рівень та робити все для того, щоб наші товари були конкурентоспроможними на міжнародних ринках. Мова не йде виключно про ринок ЄС, але мова йде про те, що продукція, яка може транспортуватись до ЄС, конкурентна в усьому світі”, – сказав Олег Юхновський.

Під час свого виступу керівник департаменту Бюро Верітас Україна Іван Соколов відмітив, що сьогодні саме питання безпечності продуктів є пріоритетним. Більшість провідних країн використовують системи безперервного управління безпекою (такі як НАССР), що забезпечують відповідність різних етапів виробничого процесу усім показникам безпеки.

“Кількість компаній, які гармонізують свої системи безпеки харчової продукції з правилами ЄС, зростає. Одна з найнадійніших систем безпеки продуктів харчування  –  HACCP, яку зараз дедалі ширше впроваджують українські виробники харчової продукції. Вона довела свою ефективність у забезпеченні безпеки продуктів харчування, виявленні сфер, критично важливих для контролю задля уникнення більшості ризиків для здоров’я та безпеки, пов’язаних із продукцією”, – наголосив Іван Соколов.

Велику увагу учасники конференції також приділили обговоренню юридичних перешкод, які стоять перед українськими виробниками.

“Існує безліч питань, які сьогодні потрібно узгоджувати з юридичної точки зору. Це, зокрема, стосується питання відповідальності виробників та сертифікації органічної продукції. Нам необхідно гармонізувати законодавство до міжнародних вимог та законодавства ЄС. Перш за все, потрібно визнати, що продукція, яка сертифікована законодавством ЄС, відповідає законодавству України, тому що зараз це формально не так. Адже наше законодавство не передбачає фактичного визнання тих дозвільних документів, які є в ЄС. Тільки узгодивши всі ці питання, ми отримаємо нові можливості, які дозволять мінімізувати корупцію та ті проблеми, які сьогодні є у виробників”,  – сказав спікер конференції, партнер правничої фірми “Sofiya” Олександр Поліводський.

Проте, не дивлячись на ці та інші проблеми, учасники конференції висловили спільну думку, що застосовуючи визнані усім світом сертифікати, українські виробники отримують значні переваги, зокрема, підвищення конкурентоспроможності товарів, зменшення фінансових ризиків, покращення корпоративного іміджу та доказ надійності компанії.

Читайте також: В Україні відкриються 15 регіональних центрів підтримки малого та середнього бізнесу

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *