Бізнесмени Донеччини та Луганщини вимагають створити вільну індустріальну зону

Представники бізнесу підконтрольних українській владі Донецького та Луганського регіонів звернулися до Президента України, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України з вимогами прийняти новий Податковий кодекс та проголосувати за закон про вільні індустріальні зони. Відкрите звернення підписали біля 300 бізнесменів Донбасу на Всеукраїнському форумі “Разом відродимо Донбас!”, що відбувся у місті Покровськ, повідомляє організатор форуму – Асоціація платників податків України.

Закон про вільні економічні індустріальні зони існував з 1992 року, проте він, на думку організаторів, є застарілим, тож є необхідність прийняти новий, вдосконалений.

“Цей законопроект розроблений за прикладом багатьох успішних вільних індустріальних зон світу, його треба прийняти найближчим часом і увести в дію перш за все саме на підконтрольних територіях Донбасу. Це створить умови для залучення інвестицій та капіталу на Донбас”, – переконаний Президент АППУ Грігол Катамадзе.

Законопроектом передбачено, що ініціатором створення вільної індустріальної зони може бути не лише Кабінет міністрів, а й будь-яка фізична або юридична особа. У вільній індустріальній зоні впроваджується значно спрощена система оподаткування, зокрема відсутність ПДВ та відсутність ліцензій та дозволів на ліцензовані види діяльності. Крім того, на територіях, що є вільними індустріальними зонами, можна буде розраховуватися будь-якою валютою.

Громадські діячі прогнозують, що з останнім не погодиться Нацбанк, а політологи взагалі не сподіваються на його швидке прийняття парламентом.

“Сьогодні багато депутатів мислять категоріями “ні кроку назад” і розглядають вільні економічні зони як можливі поступки в плані максимальної децентралізації. Хоча насправді вільні економічні зони в усьому світі завжди були стабілізаторами економічної ситуації і шляхом виходу з кризи”,  – пояснює політолог Кость Бондаренко.

“Перш за все треба визначитися у завтрашньому дні, воюємо ми чи ні, і тільки потім визначати правила гри для бізнесу. Але бізнес – це така субстанція, яка підлаштовується під будь-які правила, аби вони були зрозумілі й прозорі”, – запевняє член комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Костянтин Матейченко.

“Треба дати свободу бізнесу, і він справді сам все витягне на своїх плечах. Не треба державі керувати бізнесом і говорити, що робити, а що ні. Я прибічник того, що треба зняти податковий прес з малого, середнього та великого бізнесу, і тоді він вийде з тіні”, – впевнений народний депутат України Сергій Сажко.

Депутати, присутні на форумі, перед бізнесменами обіцяли не баритися, мовляв, усі бачили – якщо треба, Верховна Рада вміє приймати закони дуже швидко.

Інше одне з найгостріших питань, обговорюваних на форумі, було податкове законодавство.

“Вважаємо за необхідне прийняти новий, ліберальний та чіткий для розуміння Податковий кодекс України. Існуюча податкова система не відповідає принципам економічної ефективності та не дає можливості правильно розподіляти наявні в країні ресурси”, – йдеться у зверненні.

Грігол Катамадзе пообіцяв, що вже до кінця тижня вимоги бізнесменів Донбасу будуть передані Прем’єр-Міністру України, голові Верховної Ради України та Президенту Петру Порошенку.

Читайте також: Чи варто створювати державний Кредитний реєстр при Нацбанку?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *