Конституційні зміни щодо правосуддя можуть мати зворотній ефект – правозахисники

Платформа «Правозахисна порядок денний» (неформальна коаліція правозахисних організацій) заявляє, що проект № 3524 про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя) створює серйозні загрози для правосуддя і його прийняття може призвести до зворотного ефекту і в цілому перекреслити ту мету, заради якої ці зміни приймаються, пише ЮрЛіга

Правозахисники вважають, що в проекті міститься занадто багато бланкетних норм, що дасть можливість парламенту і уряду самостійно вирішувати, що означає та чи інша стаття Конституції. Ці загрози не можуть бути нейтралізовані прийняттям пакету «хороших імплементаційних законів», який повинен бути проголосований разом з цими змінами. Адже вже на наступний день може бути проголосований пакет «поганих законів» на їх заміну. І, з огляду на давню традицію парламенту в лічені години приймати найважливіші державні рішення на догоду політичним інтересам, такий підхід не захищає від кардинальної зміни основоположних принципів навіть під час дії вже зміненого в частині правосуддя основного закону держави.

Тому головна мета Конституції – захистити український народ від свавілля парламенту і уряду – цим проектом не буде досягнута. Крім того, голосування змін до Конституції «в пакеті» з простими законопроектами є прямим порушенням процедури.

Читайте також:

Вибори на Донбасі можливі тільки після повного припинення вогню – Алєксєєв

Луценко закликав бізнес звертатися в прокуратуру із заявами щодо тиску на них

1, 2 та 9 травня можуть стати не святковими днями

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *