Кому не варто боятися камер на дорогах, Або слабкі місця реформи

З 1 липня українські автомобілісти почнуть отримувати «листи щастя» – повідомлення про порушення, зафіксовані на камеру. Правда, поки водії можуть бути спокійні: система відеофіксації порушень ПДР буде працювати в тестовому режимі і реальні штрафи нікому не загрожують. Про це заявив заступник голови Нацполіціі Костянтин Бушів. Максимум порушникам поштою прийде повідомлення про порушення. Але юристи попереджають: восени штрафи посипляться на ні в чому не винних людей, пишуть vesti-ukr.com

Запустити систему в повному обсязі не дозволяє те, що вона ще «сира», кажуть експерти. «МВС поки буде тестувати камери, але з ними великі проблеми. Немає надійного захисту інформації, не готове законодавство. Робота над цим ведеться, але не так швидко, як хотілося б. А наші реформатори кваплять з запуском, щоб показати ще одну реформу. Якщо зробити це зараз, то після першого ж штрафу адвокати їх оскаржать в суді і дискредитують на корені всю ідею », – пише видання. Також  ще не вирішено питання, хто буде закуповувати камери – місцева влада, Кабмін або Нацполіція. До речі, місцеву владу не особливо хочуть допускати до закупівель.

Перші камери, як і очікувалося, з’являться на дорогах Києва, а повномасштабний запуск по всій Україні готують до жовтня-листопада. У МВС кажуть – у них немає мети зібрати якомога більше штрафів, а тому потрапити під всевидюче око можна буде не тільки на міських перехрестях, де частіше порушують, але і в невеликих селищах.
 

 У юристів виникають великі сумніви в тому, що система буде працювати як треба. Її слабке місце – в нормі, за якою порушником вважається той, на кого зареєстрований транспорт, а не той, хто був за кермом. 

“Ті, хто їздить за дорученням або на чужих машинах, будуть залишатися безкарними. Але штрафи будуть приходити невинним людям. Крім того, в Україні багато автомобілів-«двійників»: на контрабандний автомобіль виготовляються фальшиві документи і номери на такий же легальний автомобіль, але з іншим номером кузова “, – каже автоюрист Вадим Володарський. 

Читайте також:

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *