Україна та Білорусь домовилися щодо співпраці в енергетичній сфері

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик обговорив із Першим заступником Міністра енергетики Республіки Білорусь Леонідом Шенцем низку питань співробітництва в енергетичній сфері. Зустріч відбулася, сьогодні, 6 червня в рамках поїздки української делегації на чолі з главою Міненерговугілля до Мінська, йдеться на офіційному сайті  відомства

Українська сторона підтримала пропозицію білоруських колег щодо відновлення роботи українсько-білоруської робочої групи зі співробітництва у сфері енергетики в рамках роботи Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торгово-економічного співробітництва. «Сподіваюся, що робота зазначеної робочої групи сприятиме вирішенню проблемних питань та подальшому взаємовигідному співробітництву сторін», – наголосив Міністр Ігор Насалик.

Одним із важливих питань, обговорених під час зустрічі, є поновлення експорту електроенергії з України до Республіки Білорусь, який було тимчасово призупинено з листопада 2014 року. За словами Міністра Ігоря Насалика, поновлення експорту дозволить збільшити навантаження енергоблоків українських АЕС, а також частку атомної генерації в структурі виробництва та зменшити собівартість електроенергії в Україні. Крім того, сторони визначили, що постачання електроенергії здійснюватиме Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго».

Міністр нагадав, що Міненерговугілля розробило проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про збільшення потенціалу експорту електричної енергії» з метою створення сприятливих умов для експорту електроенергії. Наразі це розпорядження проходить процедуру погодження в органах виконавчої влади, а після його прийняття будуть визначені конкретні терміни та обсяги постачання електроенергії. Також сторони обговорили технічну можливість транзиту української електроенергії через Білорусь до Литви, забезпечення паралельної роботи енергосистем України та Білорусі, а також отримання аварійної допомоги у разі потреби.

Білоруська сторона зацікавилася перспективами співпраці у сфері атомної енергетики. Зокрема, Україна готова запропонувати свої послуги щодо підготовки та навчання персоналу АЕС у Національному центрі підготовки ремонтного персоналу на ЗАЕС «НАЕК «Енергоатом», де в натуральну величину змодельована ядерна парогенеруючаустановка реактора ВВЕР-1000. Також представники делегацій обговорили можливість надання українськими фахівцями послуг інженерно-технічного супроводу та організації робіт з монтажу, ремонту, реконструкції і модернізації обладнання АЕС. Українські спеціалісти готові поділитися досвідом з ліквідації наслідків радіаційних аварій, транспортування радіоактивних відходів, а також взяти участь у виробництві та постачанні устаткування для АЕС.

Українська сторона наголосила також про готовність до співпраці із білоруськими партнерами в галузі гідроенергетики. Зокрема, двосторонні відносини Всеукраїнської громадської організації «Асоціація Укргідроенерго», до якої входять найпотужніші підприємства галузі, відкрили б можливість поставки в Білорусь гідротурбін гідрогенераторів, гідрогенераторів-двигунів, механічного устаткування гідротехнічних споруд та іншого обладнання.

Читайте також:

СБУ попередила теракти у Франції під час Євро-2016

Африканці хочуть української свинини

Мінімальна зарплата прикордонника становитиме 7000 грн.

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *