Правозахисники закликали владу не зволікати з покаранням режиму Януковича

Transparency International Україна, адвокати Небесної сотні та антикорупційні організації спільно звернулися до влади та правоохоронних органів з вимогою не зволікати з покаранням представників колишньої влади, пише Українська правда

Про це йдеться у спільній заяві організацій, поширеній Transparency International Україна.

“Сьогодні вже друга  половина 2016 року, а українська правоохоронна система не показала результатів: жодного обвинувального вироку, щодо організаторів та високопосадовців, жодного долара не повернуто державі. Правоохоронна система поводиться пасивно, частіше перебуваючи в ролі спостерігача, кримінальні провадження відкриваються переважно завдяки проактивній позиції громадянського суспільства та журналістів-розслідувачів”, – йдеться у заяві.

У листі також повідомили про прибуття до України голови правління Transparency International Хосе Уґаса, одного з провідних антикорупціонерів світу, який, будучи колишнім спеціальним прокурором Перу, притягнув до кримінальної відповідальності тоді чинного президента країни Альберто Фухіморі.

У зв’язку з цим організації попросили Уґаса акцентувати увагу на низці принципових аспектів щодо покарання представників колишнього режиму Януковича та ефективної боротьби з корупцією в Україні загалом.

Зокрема, Уґаса просять закликати до повторного вивчення дій Януковича та направленні їх до суду в максимально стислий термін, звернути увагу на те, що відсутність покарання для представників режиму Януковича як і його самого підриває віру в верховенство права на початковому етапі формування нових антикорупційних органів, закликати ГПУ залучити до цих розслідувань міжнародних слідчих та прокурорів, заявити, що слід передбачити ефективні механізми перевірки інформації про кінцевих бенефіціарів компаній та створити незалежний антикорупційний суд.

“Сподіваємось, що українська влада усвідомлює всю критичність потреби активізувати зусилля, спрямовані на боротьбу з корупцією в Україні та її символом –  В. Януковичем та його кримінальними партнерами. Навіть на сьогоднішній день є достатньо правових механізмів для того, щоб це робити. Пропонуємо завершити розмови, припинити обіцянки і продемонструвати результат!” – йдеться у листі.

 

Читайте також:

НБУ планує продати майно неплатоспроможних банків на 1,5 млрд грн.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *