З ЧАЕС вивезено все відпрацьоване ядерне паливо – Семерак

Вчора завершилося вивантаження відпрацьованого ядерного палива з останнього енергоблоку №1 Чорнобильської атомної електростанції. Про це написав на своїй сторінці в Facebook міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, пише видання Фокус

“Раніше від відпрацьованого палива були повністю звільнені енергоблок №2 і № 3. Роботи по вивантаженню відпрацьованого ядерного палива з блоків тривали 9 років. До завершення будівництва сховища СВЯП-2, яке фінансується за рахунок міжнародної технічної допомоги, паливо тимчасово зберігатиметься в сховище СВЯП -1 “, – зазначив міністр.

Семерак підкреслив, що новий статус енергоблоків Чорнобильської АЕС дозволить перейти до наступного етапу – зняття їх з експлуатації. “Сьогодні завершився черговий, важливий крок трансформації зони відчуження в територію змін і розвитку. Після звільнення блоків ЧАЕС від відпрацьованого ядерного палива рівень екобезпеки в зоні істотно зросте”, – зазначив він.

В результаті виконаної вивантаження відпрацьованого ядерного палива статус блоків №1 і №2 буде змінений. “Ці блоки вже не будуть вважатися ядерними установками. Після оформлення і затвердження відповідної документації блоки отримають статус об’єктів по поводженню з радіоактивними відходами”, – розповів міністр.

Статус “ядерної установки” залишиться в сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-1), в якому на даний час зберігається кондиційне паливо з трьох блоків ЧАЕС.

 

Читайте також:

Нацбанк введе нову систему отримання банківських послуг

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *