Поліцейським хочуть заборонити затримувати осіб без документів

Група народних депутатів підготувала законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про Національну поліцію” (щодо виконання рекомендацій, які містяться у коментарях Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи)”, яким пропонується врегулювати повноваження поліцейських, пише Закон і Бізнес.

Проектом передбачено, що відсутність документів, які посвідчують особу, не вважатиметься підставою для затримання громадянина, що не вчинив правопорушення. Крім цього, перед тим як вимагати документи, працівник поліції буде зобов’язаний пояснити причини такої перевірки. Разом з тим перелік таких причини буде розширено: якщо сьогодні підставою для перевірки документів є наявність в особи зброї чи наркотичних засобів, то відповідно до проекту для такої перевірки достатньо буде “підозри або достатніх підстав уважати”, що особа має такі речі.

Також пропонується ввести обов’язкову відеофіксацію поверхневої перевірки. Більше того, працівник поліції має показати особі зроблений відеозапис перевірки її речей або транспортного засобу. У разі затримання особи про це має бути негайно повідомлено родичів або інших осіб, вказаних затриманим.

Законопроектом також передбачені обмеження на застосування водометів не лише коли температура повітря нижче +10°C, а й коли тиск струменя 10 і більше атмосфер. Забороняється також направляти струмінь водомета людям у голови.

Крім цього, проектом пропонується зі складу поліції виключити органи досудового розслідування та поліцію охорони.

Читайте також: Допит за правилами: як захистити свої права?

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *