В Україні можуть створити гібридні суди

Учасники круглого столу з питань правосуддя перехідного періоду в Україні запропонували Президенту та Уряду рекомендації, які передбачають запровадити так звані гібридні суди із законодавчо закріпленою процедурою залучення до їх складу іноземних суддів, повідомляє Закон і Бізнес з посиланням на УГСПЛ.

На думку експертів, необхідно імплементувати принципи правосуддя перехідного періоду у практику державного управління. Зокрема, пропонується на рівні провідних наукових установ ініціювати аналіз світового досвіду та здійснити оцінку нагальних проблем, які потребують національного підходу до імплементації принципів правосуддя перехідного періоду.

Відповідними рекомендаціями також запропоновано:

  • визначити на рівні судової та правоохоронної системи необхідність єдиних підходів щодо визнання осіб, які постраждали від подій на Сході, жертвами збройного конфлікту;
  • забезпечити якість процесу досудового розслідування, щоб особи, які винні у вчиненні воєнних злочинів, не уникнули переслідування, яке передбачене законом;
  • ініціювати на рівні вищих судових інстанцій проведення узагальнення судової практики у справах, пов’язаних із збройним конфліктом, щоб виробити єдину позицію держави для цієї категорії справ.

Зазначимо, що Верховна Рада України вже погодила зміни до Конституції в частині правосуддя та Закон про судоустрій. Ними передбачається ліквідація вищих спеціалізованих судів, які по суті будуть діяти у складі Верховного Суду.

Читайте також: Порошенко: недоторканість суддів – це радянський рудимент, його буде ліквідовано

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *