Співробітники “Митної сотні” отримуватимуть зарплату 30 000 грн. і більше

Кабінет міністрів ухвалив рішення створити Міжвідомчий цільовий центр і 20 підконтрольних йому мобільних групи, які перевірятимуть роботу митників. Раніше це обіцяв прем’єр Володимир Гройсман. Окрім того, вже через місяць урядовці анонсували впровадження відео- і фотофіксації під час митного контролю. Водночас, частина експертів вважає створення ще однієї антикорупційної надбудови авантюрою і популізмом, передає Радіо Свобода

Мобільні групи повинні запобігати та виявляти порушення законодавства як митними органами, так і представниками бізнесу, і реагувати на ці порушення. Про це на брифінгу заявив міністр фінансів Олександр Данилюк.

«Буде Міжвідомчий цільовий центр, який буде спрямовувати 20 мобільних груп, що будуть діяти по всій території України. Керівник буде призначатися Кабінетом міністрів України за поданням міністра фінансів та буде підзвітним міністру фінансів. До центру увійдуть представники Державної фіскальної служби, Державної прикордонної служби та Національної поліції», – пояснив міністр.

Центр працюватиме цілодобово у декілька змін. У його складі діятиме аналітична і оперативні групи. За словами Данилюка, керівник центру буде визначати, скільки мобільних груп діятимуть одночасно і куди вони поїдуть.

Мінімальна зарплата співробітника, прописана у рішенні уряду – це 30 тисяч гривень. Але якщо мобільні групи покажуть свою неефективність, їх скасують, говорить Данилюк.

Колишній очільник Державної митної служби Анатолій Макаренко на круглому столі в Інституті Горшеніна назвав «чистим популізмом» створення мобільних груп проти контрабанди і корупції на митниці. “Чорна сотня» – це утворення-напівфабрикат, який буде створювати проблеми для бізнесу і займатися вимаганням коштів. Ми це вже проходили десятки разів», – вважає він.

«Чорна сотня» – це термін, який вжив сам Гройсман, анонсуючи створення органу, що перевірятиме митницю, але зараз, ймовірно – через певні історичні паралелі, він обмежується більш нейтральним.

Читайте також:

Столична влада запропонувала механізм зменшення вартості комунальних послуг

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *