З чого складається вартість послуг з управління багатоквартирним будинком – роз’ яснює експерт

Ціна на послугу з управління багатоквартирним будинком має складатися з витрат на утримання багатоквартирного будинку (утримання спільного майна та прибудинкової території, поточного ремонту спільного майна) та  винагороди управителеві. Це передбачено у проектах Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку та Типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком та чинному законодавстві. Про це сказала директор департаменту економіки систем життєзабезпечення Наталія Хоцянівська під час наради з питань реалізації Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», пише Урядовий портал

«Витрати на утримання багатоквартирного будинку мають розраховуватися виключно з урахуванням переліку послуг, який передбачено у проектах Порядку проведення конкурсу з призначення управителя багатоквартирного будинку та Типового договору про надання послуг з управління багатоквартирним будинком»,- пояснила директор департаменту.

За словами Наталії Хоцянівської, Перелік є мінімально-необхідним і може бути зменшений лише за об’єктивних умов експлуатації будинку. Решта мають в обов’язковому порядку надаватися, оскільки саме вони забезпечують належний технічний, санітарно-гігієнічний, протипожежний стан будинку та прибудинкової території.

«Під час проведення конкурсу передбачено, що конкурсна документація повинна містити перелік складових послуги з управління багатоквартирним будинком та вимоги щодо якості надання послуги, періодичності виконання робіт з посиланням на стандарти, нормативи, норми та правила»,- додала вона.

При цьому було зауважено, що до складу ціни на послугу з управління багатоквартирним будинком включаються витрати з утримання будинку, його технічного обслуговування, поточного ремонту та витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку.

Витрати ж на капітальний ремонт, реконструкцію, реставрацію, а також інші витрати, передбачені рішенням співвласників, можуть відшкодовуватися за окремими договорами з співвласниками (у разі прийняття співвласниками відповідних рішень).

Читайте також:

Щороку у світі від небезпечних продуктів харчування гинуть майже 2 млн чоловік – МООЗ

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *