Насінництво України: закон запрацює, але не в повному обсязі

В Україні з 1 липня 2016 року мають вступити в силу зміни до законодавства в сфері насінництва та охорони прав на сорти рослин (Закон України №864-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства у сфері насінництва у відповідність з європейськими та міжнародними вимогами »), пише Украгроконсалт

Згідно з цим Законом, сертифікацію проводитимуть аудитори з сертифікації, як державні, так і приватні. Для цього необхідно підготувати відповідних фахівців, які повинні пройти навчання, скласти кваліфікаційний іспит і отримати свідоцтво. У той же час нормативи, в яких закладено порядок проведення кваліфікаційного іспиту, вступають в дію одночасно із Законом.

З набранням чинності Законом може скластися ситуація, коли будуть відсутні аудитори з сертифікації, які повинні будуть здійснювати сертифікацію насіння і садивного матеріалу з 30.06.2016 року.

Щоб уникнути цього, був підготовлений проект Закону, яким передбачається внесення змін до розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у сфері насінництва у відповідність з європейськими та міжнародними нормами та стандартами». Даний проект передбачає відстрочку дати вступу в силу пункту 3 розділу I Закону до 01.01.2017 року, крім норм у частині організації навчання та видачі свідоцтв аудиторів по сертифікації (агрономів-інспекторів), які вступлять в силу з 01.07.2016 року.

Читайте також:

Схвалено законопроект про заборону виборів на Донбасі

На Дніпропетровщині “прикрили” гральний бізнес

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *