“Євроатом”: в кінці червня Україна підпише стратегічну угоду у сфері ядерної енергетики

Відбулася телефонна розмова Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич з Європейським комісаром з питань досліджень, інновацій та науки Карлушем Моедашем, йдеться на офіційному сайті МОН

За результатами розмови, міністр та єврокомісар домовилися про підписання у червні цього року угоди між Урядом України та Європейським співтовариством з атомної енергії про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014-2018).

Підписання угоди планується в рамках міні-саміту Україна-ЄС, який відбудеться 27 червня 2016 року у Брюсселі.

Довідково:

Набуття Україною статусу асоційованого члена «Євратом» відкриває шляхи для участі українських наукових установ у перспективних проектах сфери ядерної енергетики, що сприятиме імплементації державою стандартів ядерної безпеки Європейського Союзу. Запити стосовно доцільності та перспективності участі у дослідницьких та тренувальних програмах «Євратому» отримали позитивні відповіді ряду українських наукових, освітніх та виробничих структур, серед яких провідні вищі навчальні заклади, профільні інститути НАН України, ДП «НАЕК «Енергоатом». Ці установи раніше були допущені до участі в 12 проектах дослідницьких програм «Євратому» у винятковому порядку та отримали загалом близько 1,1 мільйона євро. Ці організації висловили свою однозначну підтримку виведенню даного співробітництва на системний рівень через асоційоване членство України.

Зважаючи на загальний регламент «Євратому», котрим передбачено фінансування участі в реалізації проектів тільки для установ, підприємств та організацій з країн-членів ЄС та асоційованих членів «Євратому», постійну участь України в програмі можна забезпечити виключно через механізм асоційованого членства. Укладання Угоди забезпечить нормативне підґрунтя для участі України у Програмі наукових досліджень та навчання «Євратом (2014-2018)».

У ході попередніх переговорів домовлено, що європейська сторона, зважаючи на поточний режим жорсткої економії бюджетних коштів в Україні, надає знижку на внесок України у розмірі 95% на весь період дії програми (до 2018 року із можливістю пролонгації Угоди до 2020 року).

Читайте також:

Транш $1,7 млрд від МВФ може бути розділений на частини – Міклош

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *