“Радник старости”: вийшов перший номер часопису для очільників сільських громад

З формуванням великих територіальних утворень залишається не менш важливе завдання – максимально наблизити місцеву владу до мешканців. Тому великого значення набуває запроваджений інститут старост, які мають власні повноваження та несуть відповідальність перед людьми, які їх обрали, пише Урядовий портал

Про це сказав перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода, вітаючи вихід в друк першого номеру періодичної газети «Радник Старости», створеної за ініціативи Мінрегіону та підтримки Швейцарсько-Українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Видання покликане надати практичну допомогу новим посадовим особам у системі місцевого самоврядування – старостам.

«Старости знаходяться на найперших флангах відповідальності місцевої влади перед мешканцями, вони є ближчими до людей, ніж будь-хто інший з місцевої ради, і тому мають бути обізнані з усіма потребами мешканців відповідних сіл та селищ. Але самої обізнаності замало. Староста має знати, як до вирішення тієї проблеми підступитися: як звернути на неї увагу влади, як внести пропозицію на розгляд виконкому чи ради, як підкріпити цю пропозицію від імені своїх односельчан», – зазначив В’ячеслав Негода.

Він також наголосив, що староста, як ніхто інший, має розуміти порядок формування бюджету об’єднаної громади – які в ньому є видатки на розвиткові програми свого «старостинського» округу, звідки податкові надходження, – для того, щоб об’єктивно оцінювати потенційні можливості у вирішенні важливих місцевих питань.

«У селі судять по реальних справах, а не солодких обіцянках. Тому староста має бути не просто шанованою людиною у громаді, а й справжнім фахівцем», – сказав Перший заступник Міністра.

В’ячеслав Негода привітав появу спеціалізованого видання і закликав старост активно долучатися до усіх процесів, які відбуваються у їхніх громадах, не нехтуючи у своїй складній роботі допомогою фахівців Мінергіону та експертів.

Читайте також:

Заступник начальника Штабу виявився російським агентом – СБУ

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *