США збережуть військову присутність у Чорному морі попри протести Москви

США збережуть військову присутність у Чорному морі, незважаючи на застереження Росії про те, що американський есмінець, який патрулює морський простір, підриває регіональну безпеку. Про це заявив секретар ВМС США Рей Мейбус, який знаходиться на борту есмінця USS Mason в Середземному морі, пише Укрінформ

“Ми маємо намір перебувати там, – сказав Мейбус, маючи на увазі Чорне море. “Ми будемо стримувати. Це головна причина, по якій ми там знаходимося – стримування можливої агресії”, – додав він.

За його словами, у завдання ВМС США входить стримування агресії та збереження відкритості морських шляхів.

Американський есмінець USS Porter зайшов у Чорне море на початку червня, викликавши різку критику з боку Москви. За кілька днів до висловлювань Мейбуса Росія розкритикувала й обговорення НАТО щодо створення постійної присутності в Чорному морі.

У свою чергу Мейбус наголосив, що США діють відповідно до Конвенції Монтре, де сказано, що країни, які не мають виходу до Чорного моря, не можуть тримати там свої військові кораблі більше 21 дня. Три країни НАТО – Туреччина, Румунія і Болгарія – мають вихід до Чорного моря.

Як очікується, Туреччина і Румунія будуть домагатися посилення присутності НАТО в Чорному морі під час саміту країн-членів Альянсу, який відбудеться у липні в Варшаві.

Читайте також:

Євросоюз продовжив санкції проти Криму

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *