В Україні хочуть скасувати примусову госпіталізацію недієздатних

Визнане неконституційним положення, згідно з яким особа, визнана недієздатною, госпіталізується до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна, пропонують виключити з Закону про психіатричну допомогу, пише Закон і бізнес.

Це передбачено законопроектом №4449 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання психіатричної допомоги”, який комітет ВР з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту прийняти за основу.

Зауважимо, вже згадане положення Закону про психіатричну допомогу було визнане неконституційним рішенням КСУ від 1 червня 2016 р. Як відзначала омбудсмен, яка ініціювала питання щодо конституційності цієї норми, госпіталізація недієздатної особи без її згоди у випадку, коли вона не може за станом здоров᾿я дати таку згоду, до психіатричного закладу, з якого вона не може у будь-який момент вийти за власним бажанням, прирівнюється до позбавлення свободи, оскільки таку особу тримають в обмеженому просторі протягом тривалого часу за відсутності її згоди.

Законопроектом також пропонується виключити наступні норми щодо:

– проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу;

– стерилізації недієздатної фізичної особи за наявності медичних показань за згодою її опікуна.

Читайте також:

Пропонується скасувати ряд запобіжних заходів до високопосадовців

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *