Пропонується удосконалити законодавство щодо стічних вод

 

Комітет ВР з питань екологічної політики та природокористування рекомендує прийняти за основу урядовий законопроект № 4582 про внесення змін до Закону про питну воду та питне водопостачання, пише Юрліга

Законопроектом передбачено удосконалення законодавства в сфері водопостачання та водовідведення, врегулювання відносин, пов’язаних з виробництвом, транспортуванням і постачанням питної води, відведенням, транспортуванням і очищенням стічних вод.

Мета змін – гарантоване забезпечення споживачів якісною питною водою та централізованим водовідведенням, запобігання погіршення якості питної води в джерелах питного водопостачання через скидів в системи водовідведення стічних вод суб’єктами господарювання.

Документ містить загальні вимоги до стічних вод, які скидають у системи каналізації населених пунктів.

Згідно із законопроектом, стічна вода – це вода, що утворилася в процесі господарської, побутової і виробничої діяльності (крім шахтної, кар’єрної і дренажної води), а також відведена з забудованої території, на якій вона утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів.

Місцеві правила приймання стічних вод розробляються на підставі і з урахуванням вимог, затверджених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства, і затверджуються відповідними органами місцевого самоврядування.

Такі правила повинні включати: основні вимоги щодо прийому стічних вод населеного пункту підприємствами централізованого водовідведення; основні вимоги щодо скидання стічних вод в системи централізованого водовідведення суб’єктами господарювання; вимоги щодо якості та режиму скиду стічних вод; розмір плати, що стягується з суб’єктів господарювання за наднормативні скиди і т.д.

У законопроекті йдеться, що підприємства питного водопостачання та централізованого водовідведення, які порушили законодавство, що призвело до виникнення захворювань, отруєнь, тривалої або тимчасової втрати працездатності, зобов’язані відшкодувати збитки споживачам і компенсувати додаткові витрати органам держсанепідслужби на проведення санітарних заходів, а також і витрати установ охорони здоров’я на надання медичної допомоги потерпілим.

Каналізаційні очисні споруди потрібні як приватним, так і господарсько-промисловим комплексам. Існує багато фірм, які виготовляють і встановлюють всі види таких конструкцій. Одна з них Biotech Engeneering, ознайомитися з їх послугами можна за посиланням: https://bte.org.ua/

 
Читайте також:

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *