Форум «Цифрова Україна»: нові можливості для держави і бізнесу

#it

Як інтеграція нових інформаційних технологій в національну економічну систему вплине на розвиток держави і бізнесу обговорили учасники Першого міжнародного форуму «Цифрова Україна – SWITCH ON YOUR BUSINESS» 27 квітня в Одесі

Захід об’єднав міжнародних експертів з ІТ-технологій, науковців, представників державних органів, громадських організацій, бізнес-структур України та країн Європи. Форум відбувся з ініціативи Торгово-промислової палати України, Комітету з електронних комунікацій при ТПП України, Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова та Офісу ефективного регулювання, створеного з ініціативи Міністерства економічного розвитку та торгівлі і західних партнерів: Світового банку та уряду Канади.

Учасники форуму розглянули практичні аспекти стану та готовності України до масштабного цифрового перетворення, а також ролі уряду, бізнесу, громадянського суспільства та міжнародних організацій у створенні сприятливого середовища для вітчизняної цифрової трансформації.

Головними доповідачами на зустрічі виступили заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов, Посол Республіки Корея в Україні Лі Янг Гу, директор Nokia по співробітництву з ЄС та стратегії розвитку Др. Олаф Шульц, виконавчий директор ГО «ХайТек Офісу» Андрій Бірюков та інші представники влади та бізнесу.

Наша мета – визначити найголовніші тенденції у розвитку IT-бізнесу, щоб вивести українських спеціалістів на лідерські позиції в Європі. Торгово-промислова палата України та Комітет з електронних комунікацій здійснюють максимум заходів для того, щоб Україна стала провідною IT-державою у світі. Ми систематично проводимо тематичні форуми та не обмежуємося лише Києвом. Одеса – дуже вдале місце, щоб зібрати тут кращих фахівців IT-технологій і провести такий форум, на якому, можна визначитися, де ми зараз знаходимося, що потрібно зробити, щоб ми зробили рішучий крок вперед і ввійшли у коло кращих IT-країн світу, – підкреслив перший віце-президент ТПП України Михайло Непран.

Під час форуму було презентовано Цифрову стратегію країни та бачення її реалізації, а також можливості та переваги створеного нещодавно в Україні «ХайТек Офісу». Його виконавчий директор Андрій Бірюков відзначив, що офіс створено як неприбуткову організацію у формі громадського об’єднання, до якої можуть приєднуватися як юридичні, так і фізичні особи. Фінансування здійснюється за рахунок членських внесків засновників, надалі планується пошук донорської підтримки та проектів технічної допомоги.

Офіс надасть стартапам менторську допомогу, а також допоможе в отриманні фінансування. Місія офісу – підтримати розвиток інноваційної екосистеми, стартапів і складних інфраструктурних проектів в Україні, а також сприяти на законодавчому рівні розвитку інноваційної складової економіки України, – сказав Андрій Бірюков

За його словами, ключовим завданням об’єднання є протекція новаторських ідей для розвитку технологій та інновацій, а також реалізація проектів на основі інтелектуального потенціалу українських вчених:

Учасники проектів матимуть змогу сформувати команду, розвивати свій продукт і бізнес-вміння, розробляти стратегію розвитку бізнесу, отримати профільну допомогу у захисті інтелектуальної власності

Головною темою дискусії на форумі стали практичні аспекти впровадження «Цифрового порядку денного» для України та використання кращих світових практик, визначення основних напрямків створення сучасної нормативно-правової та регуляторної бази для забезпечення ефективної цифрової трансформації.

Зокрема, експерти наголосили, що стратегічними цілями проекту «Цифровий порядок денний України – 2020» є стимулювання економіки, залучення інвестицій, закладення нової основи для трансформації секторів економіки в конкурентоспроможні та ефективні.

Імплементація цього проекту покликана здійснити більш системні і цілеспрямовані дії щодо реалізації державної політики у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, збільшити кількість та якість надання послуг, активізувати процеси входження України в європейський простір.

Спільна позиція всіх гілок влади у підтримці документу підтвердила розуміння того, що перехід до цифрової економіки є глобальною тенденцією. Тому потрібні практичні кроки до побудови базису цифрової економіки та суспільства майбутнього, – відмітив голова Комітету з електронних комунікацій при ТПП України Володимир Коляденко

Своєю чергою, голова Одеської ОДА Максим Степанов зауважив, що для влади є одним із найважливіших завдань стимулювати розвиток IT-технологій в Україні:

Ми маємо створити такі умови, щоб наші спеціалісти залишалися працювати в Україні, а не виїжджали за кордон. Україна має величезний потенціал у сфері інформаційних технологій та задля його реалізації потрібно здійснити ряд заходів з боку влади

Учасники зустрічі наголосили, що нові технології, новий тип мислення, інтеграція цифрових технологій у національну економічну систему є важливим фактором успішного проведення економічних реформ і демократичного розвитку України. Широкосмуговий доступ, мобільний зв’язок і доступ, великі дані, соціальні медіа, хмари, смарт пристрої, підключені датчики – технології, що змінюють обличчя бізнесу, держави та суспільства, а основою цифрового майбутнього України стають нові цифрові екосистеми.

Свої ініціативи та проекти, що допомагають підняти ефективність діяльності, презентували представники бізнесу. Такі компанії як Prozorro, дата-центр «Парковий» та Одескабель детально обговорили аспекти цифрової трансформації бізнесу та суспільства: трансформацію бізнес-моделей, відносин з клієнтом, ведення бізнесу, ролі IT-підрозділів і систем.

Так, голова Наглядової ради «Анте Медіа» дата-центру «Парковий» Петро Яцук наголосив, що цифрова трансформація бізнесу є невід’ємною частиною розвитку держави:

Хмарні технології – це надсучасні технології, які дозволяють економити та  оперативно обробляти дані, використовувати їх у своєму бізнесі. Використання хмарних технологій в десятки разів прискорює всі процеси як в бізнесі, так і в державі, тому їх популяризація та запровадження є надважливим елементом становлення України як важливого гравця на глобальному інформаційному ринку

Директор ДП «Prozorro» Василь Задворний провів майстер-клас з актуальних питань практики проведення державних закупівель в Україні, зосередившись на реформі публічних закупівель та нових можливостях для бізнесу. Були представлені конкретні рекомендації щодо обсягів торгів, що оголошуються, розкрито практичні аспекти конкуренції на торгах, представлено кейси компаній.

На форумі також були презентовані найкращі досягнення талановитих українських дітей, членів Малої академії наук, стартапи та презентації студентів.

Серед питань, що обговорювалися учасниками зібрання, жваву дискусію викликали наступні: можливості технологій blockchain для малого і середнього бізнесу, практика застосування хмарних технологій, мобільних та електронних фінансових послуг, інтернету та мобільного банкінгу, цифрових банківських сервісів, електронних грошей у мобільній та електронній комерції.

Крім цього, учасники дискутували щодо судової практики вирішення суперечок, які виникають при використанні цифрових технологій, зокрема це стосується особливостей застосування електронного документу, цифрового підпису, електронного договору тощо.

Однією з актуальних тем стала також цифрова безпека. Експерти зауважили, що нині у світі існує понад 400 млн комп’ютерних вірусів і їх кількість постійно зростає. З’явилися  так звані АРТ-атаки, що здійснюються вірусами нового покоління, які непомітно збирають інформацію. Учасники форуму відзначили необхідність посилення засобів безпеки у зв’язку з новими загрозами та викликами для цифрового бізнесу.

Держава, бізнес та громадянське суспільство на сьогодні мають багато питань як використовувати можливості цифрового перетворення для прискорення розвитку економіки та підприємництва, підвищення рівня життя в Україні, тому такі фахові дискусії є вкрай актуальними. Учасники форуму дійшли спільної думки: форум інноваторів має стати традиційним.

Демо-зона форуму стала унікальним майданчиком для бізнес-промоцій і встановлення ділових контактів, а його учасники, представники малого та середнього бізнесу, отримали можливість ознайомитися з сучасними цифровими інструментами та обмінятися досвідом у запровадженні новітніх технологій.

За результатами зустрічі будуть підготовлені рекомендації, які будуть доступні в інтерактивному режимі і поширені серед усіх стейкхолдерів. Окрім цього, на форумі розроблено практичні кроки до розбудови Цифрової України та плани щодо поглиблення співробітництва у сфері високих технологій між Україною та Кореєю, спрямованого на реалізацію Цифрового порядку денного України 2020.

Ми ставили за мету зреалізувати дві цілі. Одна з них просвітницька, а інша – прикладна, яка принесе користь конкретному бізнесмену. Ми впевнені, що в нашої держави є всі можливості стати повноцінним учасником цифрового перетворення і на його основі забезпечити прискорення економічного зростання України, – підсумував Володимир Коляденко.

Нагадаємо, 1 квітня з ініціативи міжнародної молодіжної організації AISEC і Торгово-промислової палати України відбулася одна з найголовніших подій для молоді – YouthSpeakForum. Захід об’єднав креативних лідерів, представників влади та провідних роботодавців України, ставши платформою для реалізації інноваційних ідей і проектів. Учасники форуму відмітили, що завдяки проведенню подібних заходів із залученням вітчизняних та іноземних інвесторів український бізнес отримає потужний старт для розвитку, а отже, – виведе українську економіку на новий рівень.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *