Кібербезпека в енергетичній галузі: як протистояти хакерам?

Вчені та фахівці у сфері кібернетичної безпеки розповіли, які підприємства сьогодні найбільше страждають від атак хакерів та як цьому протистояти

Після того, як у минулому році на інфраструктурні енергетичні об’єкти України була здійснена серйозна кібератака, що спричинила масштабне відключення електроенергії, науковці та спеціалісти у сфері кібербезпеки почали активно розробляти нові технології захисту від кіберзлочинців.

Сьогодні, 20 липня 2016 року, під час засідання Комітету підприємців у сфері енергоефективності при Торгово-промисловій палаті України експерти та вчені проаналізували сучасний стан та проблеми кібернетичної безпеки в Україні та з’ясували, які організації та підприємства є найбільш вразливими для хакерів.

Так, за оцінками науковців, найчастіше таким атакам піддаються банківські установи. На них кібератаки здійснюються мало не щодня. Крім цього, незахищеними завжди залишаються ті підприємства, які не займаються питанням власної інформаційної безпеки та не залучають IT-фахівців. Голова Комітету підприємців у галузі енергоефективності при Торгово-промисловій палаті України Борис Басок наголосив, що ситуація сьогодні склалась критична: хакери постійно вдосконалюють свої техніки та знаходять нові способи здійснювати атаки на підприємства, у той час як в країні і досі на державному рівні не сформована система протидії подібним злочинам.

Експерти переконані, що для того, щоб вирішити проблеми з кіберзлочинністю, у першу чергу, в Україні потрібно запроваджувати практики та напрацювання, які вже давно показують результат у світі. Ці напрацювання є у вигляді стандартів ISO, Cobit, NIST. До того ж варто проводити якісну підготовку фахівців з кібернетичної безпеки, яких наразі в Україні майже немає. За словами фахівців, проблема з кадрами, у першу чергу, пов’язана з тим, що це вимагає значних фінансових витрат.

У свою чергу, член НАН України Володимир Мохор розповів, як бізнес може захиститись від кібератак. За його словами, варто виявляти особливу обережність при розміщенні особистої інформації в мережі Інтернет (особливо це стосується E-mail), не пересилати важливі документи через електронну пошту, використовувати якісні антивірусні програми, з особливою обережністю відкривати посилання, які можуть міститися в електронних листах. Крім цього, експерт радить проводити оцінку ризиків та бути готовими, якщо раптом кіберзлочинцям вдасться пройти оборону компанії. І найголовніше — не зайвим буде запросити професіонала у галузі безпеки, оскільки економія на інформаційній безпеці підприємства може призвести до трагічних наслідків.

До речі, сьогодні відповідальність за шкоду, яка спричинена внаслідок кібератаки, покладається безпосередньо на власника бізнесу, керівника компанії. Тому, щоб уникнути подібних наслідків, потрібно вибудовувати на своїх підприємствах якісну систему правління інформаційної безпеки, обов’язково пройти сертифікацію та отримати сертифікат ISO, який є певною індульгенцією від того, що може статися — він знімає відповідальність з керівника у випадку кібератаки, — додав Мохор.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *