Чи можна куштувати продукти в супермаркетах і що вам за це буде

Побиття підлітка охоронцями одного зі столичних МегаМаркетів викликало обурення загалу. Лише кількох скуштованих горішків виявилося достатньо для того, щоб охорона супермаркету вдалася до насилля. Разом із юристом розбираємося, чи мали охоронці на це право, що чекає них та чи можна взагалі куштувати щось у крамницях

Що сталося?

Подія привернула увагу громадськості, коли свідок ситуації Іван Примаченко написав пост на своїй сторінці у facebook.

Близько 20 хвилин охоронці тримали дитину в підсобці, не допускаючи туди свідків. Після приїзду поліції, яку викликали очевидці, хлопця доправили до лікарні. Як повідомив Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба, лікарі зафіксували в нього забиття грудної клітки та гематоми.

Охоронці в супермаркетах регулярно зловживають силою

Це не єдиний випадок перевищення охоронцями маркетів своїх повноважень. До прикладу, в жовтні минулого року мережею поширили відео, на якому два охоронці столичного “АТБ” побили покупця.

Чи мають право охоронці застосовувати силу до покупців і що робити свідкам події?

Тетяна Войнова, адвокат

Українське законодавство прямо не передбачає право скуштувати товар, який ви хочете придбати. Однак у Законі “Про захист прав споживачів” зазначено, що товар має бути належної якості. А вичерпна інформація про товар, яку зобов’язаний за законом надати продавець або виробник, може включати й смакові якості товару. Тобто, гіпотетично, ви можете куштувати певні продукти, не пошкоджуючи упаковку

Натомість відкривання, наприклад, пляшки напою та його куштування є різновидом хуліганства і сприймається як спроба пошкодити товар.

На що мають право охоронці

Якщо ви відкриєте пляшку або пошкодите упаковку товару та скуштуєте його, працівник супермаркету має право зробити вам зауваження й попередити, що ви маєте сплатити вартість товару, інакше адміністрація викличе поліцію.

Щодо застосування сили, то, згідно із Законом “Про охоронну діяльність”, охоронці мають право застосовувати силу чи спецзасоби лише в разі нападу на охоронця чи інших покупців магазину.

До того ж на це мають право лише ті охоронці, що працюють у ліцензованих охоронних фірмах.

Охоронці не мають права застосовувати силу до малолітніх осіб, вагітних жінок, похилих людей та осіб з інвалідністю.

Щодо конкретної ситуації в МегаМаркеті, то, відповідно до закону “Про охорону дитинства“, не допускається застосування до дитини насильства, погроз, інших незаконних дій з метою примушення її дати показання як свідка або визнання своєї вини

Примусові заходи виховного характеру за вчинення дитиною злочину або в інших передбачених законом випадках застосовуються до неї тільки судом.

Якщо відвідувач супермаркету скуштував товар, але він не збирається його придбати, адміністрація супермаркету не має права нав`язувати купівлю цього товару.  Якщо покупець відмовляється заплатити за спожитий і неоплачений товар, слід також звернутися до поліції, яка й встановлюватиме, чи мав місце факт хуліганства.

Якщо ви стали свідком такого правопорушення, миттєво викликайте поліцію та намагайтеся фіксувати на відео всі дії охоронців щодо покупця.

Якщо ви придбали зіпсований товар, звертайтеся до адміністрації магазину. Навіть якщо ви помітили, що він зіпсований, уже вдома, все одно цей товар можна повернути за наявності товарного чека.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями: