Використання генератора: екологічний податок, дозвіл на викиди та експлуатацію механізмів підвищеної небезпеки

Придбали дизельний чи бензиновий генератор? А чи розібрались ви з юридичними питаннями його експлуатації? А їх як виявилось чимало: сплата екологічного податку, отримання дозволу на викиди та експлуатацію механізмів підвищеної небезпеки. Звучить важкувато, але з цим вам вже готова допомогти юрист Адвокатського Бюро «Ципін і партнери» Катерина Давидюк, надавши відповіді на ці питання.  

Чи потрібно сплачувати екологічний податок?

Генератори працюють на дизелі чи бензині, а отже при його роботі здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферу. Однак, чи говорить це про те, що всім необхідно сплачувати екологічний податок?

Враховуючи положення п. 240.7. Податкового кодексу України, то сплачувати екологічний податок потрібно лише, якщо обсяг викидів двоокису вуглецю (СО2) становить більше 500 тон на рік.

Об’єктивно переносні генератори не будуть здійснювати викиди в таких об’ємах. Адже для цього необхідно спалити приблизно 155-200 тон бензину чи дизелю на рік.  

До прикладу генератор, який витрачає 5 літрів бензину на годину, за умови безперервної роботи, спалить лише близько 16 тон бензину в рік.

Окрім того, відповідно до вимог п. 240.1. Податкового кодексу України сплачувати екологічний податок повинні суб’єкти господарювання, під час провадження діяльності яких здійснюються викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення.

Звертаємо увагу, що в кодексі мова йде про здійснення викидів забруднюючих речовин саме стаціонарними джерелами забруднення! А Податковий кодекс України визначає стаціонарні джерела забруднення як підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Як правило використовуються невеликі «переносні» генератори. Проте, вони все ж таки встановлюються на одному місці на довгий період часу та при спаленні пального здійснюють викиди шкідливих речовин в атмосферу. Тому у більшості випадків податкова відносить такі генератори до стаціонарних джерел забруднення (роз’яснення ГУ ДПС у Дніпропетровській області 117.06 ЗІР). Час покаже, що на це скажуть суди і чи не визнають вони таке тлумачення невірним.

Однак, головним залишається вимога щодо об’ємів викидів в атмосферу, які мають бути не більшими за 500 тон на рік. Тому, якщо ваш генератор не переходить цю межу, податок сплачувати не потрібно.

 А що з дозволом на викиди?

Стаття 11 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» встановлює, що викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання дозволу на викиди, виданого суб’єкту господарювання:

  • об’єкт якого належить до другої або третьої групи;
  • об’єкт якого належить до першої групи;
  • об’єкт якого знаходиться на території зони відчуження, зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

До першої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і мають виробництва або технологічне устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До другої групи належать об’єкти, які взяті на державний облік і не мають виробництв або технологічного устаткування, на яких повинні впроваджуватися екологічно безпечні технології та методи керування. До третьої групи належать об’єкти, які не належать до першої і другої груп.

Як бачимо до першої та другої групи відносяться об’єкти, які взяти на державний облік  як об’єкти, які справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря.

Узяття ж об’єктів на державний облік здійснюється за критерієм:

  • об’єктів – якщо в їх викидах присутня хоча б одна забруднююча речовина (або група речовин), потенційний викид якої рівний або перевищує величину, зазначену в Переліку забруднюючих речовин та порогових значень потенційних викидів, за якими здійснюється державний облік;
  • видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, за умови, що обсяг потенційних викидів рівний або перевищує порогові значення за окремою речовиною або групою речовин (Інструкція про порядок та критерії взяття на державний облік об’єктів, які справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, видів та обсягів забруднюючих речовин, що викидаються в атмосферне повітря, затверджена наказом Міністерством екології та природних ресурсів України від 10.05.2002 № 177).

Тобто, для першої-другої груп ключовим є фактор обсягів викидів, які здійснює стаціонарне джерело. Третя ж група включає в себе всі інші об’єкти.

Отже, в принципі законодавство визначає, що суб’єкти господарювання, які володіють СТАЦІОНАРНИМИ джерелами, що здійснюють викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, повинні отримувати дозвіл на викиди.

ОДНАК!

В період дії воєнного стану на території України, враховуючи положення до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2022 р. № 314 «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», суб’єкти господарювання, які користуються генераторами можуть лише подати декларацію про провадження видів господарської діяльності і не отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря. Однак, не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану все одно доведеться отримувати дозвіл на викиди, якщо виникне необхідність у користуванні генератором і надалі.

Декларація про провадження видів господарської діяльності є безкоштовною та подається через Дію, ЦНАП чи до облдержадміністрації або Київської міської державної адміністрації.

Щодо поглядів судів на предмет того чи потрібно отримувати дозвіл на викиди для дизельного-бензинового генератора, то, нажаль, практика ще ненапрацьована.

Проте, Харківський окружний адміністративний суд у постанові від 18.03.2014 по справі № 820/14007/13-а прийшов до такого висновку, що:

«Відповідачем не надано доказів того, що з дизельного двигуна здійснюються будь-які викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин або сумішей таких речовин, а також не доведено віднесення дизельного двигуна чи дизельного генератора до об’єктів, що становлять реальну загрозу виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру. Тому, у суду немає підстав вважати, що дизельний двигун чи дизельний генератор є джерелом викиду в розумінні Закону України “Про охорону атмосферного повітря”. У зв’язку з цим, з урахуванням відмови відповідача від вимог до позивача щодо виконання цього пункту припису, суд приходить до висновку, що у позивача відсутній обов’язок отримувати дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від дизельного генератора, а тому пункт 7 оскаржуваного припису підлягає скасуванню».

Також, нагадуємо, що за відсутність дозволу передбачена така відповідальність:

  • штраф на посадових осіб від 85 до 136 грн (ст. 78 КУпАП);
  • відшкодування шкоди, заподіяної довкіллю (ст. 34 Закону України «Про охорону атмосферного повітря»).

Однак, у зв’язку з складною ситуацією в країні законодавці пішли на зустріч громадянам і вирішили спростити використання генераторів. 15 грудня 2022 року Верховною Радою України прийнятий законопроект № 8196 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України», який наразі переданий Президенту України на підписання.

Цей законопроект змінює правила, описані вище.

На період воєнного стану та 30 днів після його скасування або припинення генератор не буде вважатись стаціонарним джерелом забруднення, що знімає питання сплати екологічного податку. Також не потрібно буде отримувати дозвіл на викиди чи подавати декларацію замість дозволу в період воєнного стану та шести місяців після його скасування чи припинення.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що відповідно до положень цього законопроекту, після припинення чи скасування воєнного стану на території України, вказані правила діяти не будуть. Необхідно буде отримувати всі дозвільні документи, про які йшла мова на початку статті.

Чи потрібен дозвіл на експлуатацію механізмів підвищеної небезпеки?

Відповідь на питання чи потрібно при користуванні генератором отримувати дозвіл на експлуатацію механізмів підвищеної небезпеки, чи ні, є короткою.

Відповідно до Переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 лютого 2021 р. № 77, отримувати такий дозвіл потрібно лише, якщо генератор має напругу понад 1000 В.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *