Україна та Бразилія можуть почати спільне виробництво біопалива

Українсько-бразильські стосунки розвиваються за багатьма напрямками, але весь потенціал співпраці цих країн на сьогодні залишається нереалізованим. У зв’язку з цим 11 жовтня Посол Бразилії в Україні Освальдо Біато зустрівся з представниками Торгово-промислової палати України, аби презентувати перспективи бразильського ринку для українського бізнесу.

За словами Освальдо Біато, Україна та Бразилія – це дві великі аграрні держави з величезним потенціалом, які однаково зацікавлені в налагодженні двосторонніх плідних відносинах. Наразі найактивніше країни співпрацюють в аграрній галузі, адже Україна є відомим у світі експортером зерна та соняшникової олії, а Бразилія, своєю чергою, тримає найвищі позиції в експорті кави, цукрової тростини, тютюну та фруктів. Окрім цього, Бразилія зацікавлена у виробництві та постачанні добрив з України.

«На жаль, з 2012 року товарообіг між нашими країнами впав з 1 млрд. дол. до 200 тис. дол.. Але Бразилії цікава українська агропромислова техніка, фармацевтика, машинобудування та інше. Бразилію не випадково називають «країною майбутнього». Сьогодні вона є найпотужнішою і найвпливовішою державою в регіоні, активним гравцем на міжнародній арені. Дев’ята економіка в світі, одна з країн, що найбільш динамічно розвиваються, тому Бразилія – наш ключовий стратегічний партнер серед країн Латинської Америки», – наголосив під час зустрічі президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

Водночас українсько-бразильська співпраця характеризується спільними масштабними проектами. Так, наприклад, найбільшим із них є космічний проект «Циклон-4», а також співпраця столичного підприємства «Індар» та бразильської компанії «Фіокруз» щодо налагодження випуску у Бразилії інсуліну за українською технологією.

Узагалі, галузі, в яких обидві країни можуть налагодити взаємовигідну співпрацю, це: авіабудування, наука та технології, машинобудування, інфраструктура, фармакологія, а також енергозберігаючі технології.

Посол Бразилії відмітив, що бразильці зацікавлені активізувати співробітництво з Україною і в галузі освіти. Так, на сьогоднішній день українські та бразильські університети створюють спільні механізми обміну інформацією, кадрами тощо. До того ж Бразилія готова підтримувати Україну в інноваційних досягненнях, розвиткові IT-галузі. До речі, саме в Бразилії наразі активно випробовуються українські кристалічні скальпелі, електрокардіографи та інші медичні прилади.

Своєю чергою, президент Рівненської регіональної торгово-промислової палати Микола Ярощук підкреслив, що Україні може стати вкрай корисний досвід Бразилії у виробництві біопалива. Адже країна займається вивченням та запровадженням нових технологій у цій сфері вже понад 30 років. За цей час у Бразилії було розроблено та реалізовано масштабну програму – переведення більшості авто на використання у якості пального етанолу, який виробляють з цукрової тростини.

Саме Бразилія вперше у світі запровадила виробництво автомобілів, які використовують комбіновану систему «флекс». Нагадаємо, що це дає можливість заправляти автомобілі як і самим бензином, так і бензином разом зі спиртом. Не дивно, що Бразилія тримає першість у світі з експорту етанолу.

«Бразилія активно займається виробництвом біопалива. І Україна, яка використовує потенціал біопального максимум на 1%, і при цьому імпортує близько 60% енергоносіїв, може співпрацювати з Бразилією у цій сфері. Найкращий варіант – створення спільних українсько-бразильських підприємств», – переконаний пан Ярощук.

Експерти наголошують, Україна має величезний потенціал у виробництві біопального, але, на жаль, поки що законодавча база не дозволяє на повну потужність використовувати країні свої можливості та ресурси.

Тож, без сумніву, бразильський ринок відкриває для українських підприємців великі перспективи. Тому доречно докладніше зупинитися на тому, як робити бізнес у цій країні.

Бізнес у Бразилії: особливості, преференції, податки

Уряд Бразилії цілком лояльно ставиться до іноземних інвесторів, які своєю підприємницькою діяльністю на території країни сприяють розвиткові бразильської економіки. Тому в країні створено сприятливий інвестиційний клімат, діють спеціальні урядові програми. Так, якщо ви відкриваєте бізнес у Бразилії, ви отримуєте дозвіл на проживання, а за чотири роки можете стати повноцінним її громадянином. До речі, це право розповсюджуватиметься і на членів вашої сім’ї.

Проте працювати на бразильському ринку можуть лише ті компанії, обсяг інвестицій яких складає близько 9 тис. дол. Розмір інвестицій може бути зменшений, якщо це стосується проектів соціального значення. Додамо, що вкладати свої гроші можна як в нові, так і у вже діючі підприємства на території країни. Важливий момент – Центральний Банк країни пильно контролює потік таких інвестицій.

Відкрити свій бізнес можна у будь-якій частині країни, але найбільш сприятливими вважаються міста Сан-Паулу та Рібас-Ду-Ріу-Падре, оскільки перше вважається діловим центром Бразилії, а друге користується популярністю серед мешканців країни.

Для того, щоб зареєструвати компанію, потрібно подати до відповідних органів реєстрації такі документи:

  • копію закордонного паспорта
  • інформацію про власника компанії, засновника
  • статутні документи (якщо засновники юридичні особи)

На стосунок форм підприємницької діяльності, то найбільш поширеними в Бразилії є компанії з обмеженою відповідальністю та акціонерні корпорації. У першому випадку засновниками компанії мають бути двоє або більше громадян Бразилії (або ж потрібно мати представника у цій країні).

У другому випадку є особливості стосовно реєстрації: необхідно сплатити 10% статутного капіталу. Окрім цього, засновниками фірми також мають бути мінімум двоє громадян Бразилії.

Слід наголосити, що фізичні та юридичні особи у Бразилії сплачують податки за різними ставками. Наприклад,  юридичні особи сплачують 15% від чистого прибутку. Але до цього числа також необхідно додати пенсійний податок, який складає 8%.

Куди вкладати гроші найвигідніше?

Найбільш перспективними вважають інвестиції у розведення лісів, сільське господарство, видобуток та реалізацію корисних копалин, а також у заготовку м’ясної продукції.

Представники бразильського та українського бізнесу впевнені, що збільшити товарообіг між країнами та вивести співробітництво на новий рівень допоможе кооперація підприємців. Тому найближчим часом плануються бізнес-місії як українських підприємців до Бразилії, так і бразильських – до України.

«Сьогодні під час зустрічі з послом Бразилії Освалдо Біато ми обговорили, що незважаючи на велику відстань, наші країни мають усі необхідні умови для конструктивного співробітництва. Ми окреслили першочергові пріоритети на найближчу й більш віддалену перспективу, запланували презентацію бізнес-потенціалу Бразилії у Торгово-промисловій палаті України до кінця цього року. Можна упевнено говорити, що для нас українсько-бразильські відносини виходять на новий рівень партнерства», – підсумував Геннадій Чижиков.

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *