YouthSpeakForum: потужний старт для української молоді

1 квітня за підтримки міжнародної молодіжної організації AISEC і Торгово-промислової палати України відбулася одна з найголовніших подій для молоді – YouthSpeakForum. Захід об’єднав креативних лідерів, представників влади та провідних роботодавців України, ставши платформою для реалізації інноваційних ідей і проектів.

YouthSpeakForum – це щорічний захід, на якому збирається талановита молодь зі всієї України. Організатори пояснюють, що мета форуму – створити ефективний майданчик, що дасть змогу молоді отримати нові можливості та зробити ефективні висновки щодо свого потенціалу в бізнес-середовищі України. Крім цього, захід дає можливість розробити та втілити в життя власні соціальні та перспективні стартапи і проекти.

Загалом у цьогорічному форумі взяли участь близько 300 молодих активістів та лідерів молодіжних організацій. Вони представили свої стартапи перед представниками провідних вітчизняних компаній, найкращі з яких традиційно будуть реалізовані за підтримки організації AIESEC.

Учасники форуму також обговорили найважливіші питання щодо просування ідей та розвитку власного бізнесу в країні та за її межами. Зокрема, на обговорення аудиторії були винесені такі теми: актуальні тренди розвитку сучасної України, роль молоді в них, глобальні цілі сталого розвитку економіки, шляхи вдосконалення навичок молодих людей та соціальна відповідальність.

Представники прогресивної молоді також отримали практичні поради від українських компаній-роботодавців, які вкрай зацікавлені у просуванні цікавих ініціатив. Так, вони розповіли, що на сьогодні попит споживачів є дуже чутливим, тому важливо враховувати всі потреби окремого сегмента ринку та керуватися ними при формуванні свого продукту. Особливої уваги та зусиль вимагає презентація інноваційної бізнес-ідеї. Тому концепція проекту має бути доступна для сприйняття та відображати вигоду, яка зацікавить потенційних інвесторів.

Успіх реалізації кожного конкретного стартапу також залежить від правильно складеного бізнес-плану. За словами, представників вітчизняних компаній, цей процес передбачає:

  • розробку стратегії розвитку стартапу, зазначення складових його реалізації та бачення кінцевого результату бізнес-ідеї
  • аналіз ринку, вивчення його тенденцій, цін, конкуренції, а також оцінка перспективи розвитку певного сегмента ринку
  • підготовка фінансового плану, що обов’язково має містити бюджет початкових інвестицій, планові обсяги продажів, прогнозований прибуток, розрахунок планових показників інвестиційної привабливості
  • складання описової частини бізнес-плану
  • розробку презентації стартапу для потенційних партнерів та інвесторів

Найголовніше, що потрібно донести у презентації стартапу, це те, що він є унікальним, прибутковим, ефективним, конкурентоспроможним та довгостроковим.

Віце-президент AIESEC в Україні Єлизавета Скрябіна розповіла, що AIESEC – це міжнародна молодіжна організація, яка об’єднує активну молодь більше ніж зі 100 країн світу. Членами організації є студенти та випускники, які кожного дня розвиваються особистісно та професійно. Головна мета AIESEC – допомогти українській молоді реалізувати себе та знайти своє місце в сучасному бізнес-середовищі.

Своєю чергою, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що ТПП України активно підтримує талановитих молодих людей, які прагнуть розпочати свій бізнес в Україні:

У стінах Торгово-промислової палати України, а також у наших регіональних торгово-промислових палатах щороку проходить до 600 різноманітних заходів, покликаних допомогти та покращити умови для українського бізнесу. Ми активно працюємо над тим, щоб ті підприємці-початківці, які тільки відкривають власну справу, зробили це легко та без перешкод, щоб бізнес, який стикається з певними проблемами, міг їх вирішити, щоб бізнес, який виходить на іноземні ринки, знав, як це робити та розраховував на всебічну підтримку

Геннадій Чижиков додав, що форуми, конференції, навчальні семінари, які проводить ТПП України, допомагають молоді отримати базові навички для працевлаштування, перейняти досвід відомих компаній та якнайшвидше втілити в життя свої проекти.

За його словами, ТПП України тісно співпрацює з міжнародними молодіжними організаціями, що дає змогу молодим українським фахівцям стажуватися в провідних компаніях світу, залучати іноземні інвестиції для реалізації своїх ідей.

Своєю чергою, Єлизавета Скрябіна розповіла, що дієва співпраця AIESEC та ТПП України триває вже понад 5 років:

Наше співробітництво є дуже плідним. Разом ми організували далеко не один проект. Приємно і важливо, що з кожним роком наша співпраця посилюється, ми організовуємо все більше спільних заходів, які дають можливість українській молоді, яка планує розпочати свою власну справу, ознайомитися з можливостями, які існують в Україні та світі. Важливим є те, що Геннадій Чижиков, який є президентом Торгово-промислової палати України, стояв на витоках AIESEC, а зараз він активно підтримує організацію та бізнес по всій Україні

Присутні на форумі представники українських компаній зауважили, що, як показує світовий досвід, втілення унікальних високотехнологічних ідей, що створюють високу додану вартість і високооплачувані робочі місця, є вкрай перспективним кроком для будь-якої країни. Тому питання підтримки молоді, яка має підприємницький талант, має буде одним із пріоритетних завдань української влади.

До прикладу, в Угорщині задля розвитку національної стартап-екосистеми та підтримки молодих технологічних компаній було запущено програму «Start-up13»: для підтримки інноваційних стартапів було виділено близько 500 млн євро. Показовим є також досвід Польщі, де для сприяння розбудови інноваційних стартапів та розвитку існуючих інкубаторів було започатковано Державну програму розвитку підприємств до 2020 року. В її межах передбачається підтримка досліджень і розробок у розмірі до 0,25 млн євро фірм, що діють всередині інкубатора.

Загалом у всіх розвинених країнах світу бізнес-інкубатори є ефективним та дієвим способом підтримки бізнесу, адже вони надають авторам стартапів такі необхідні інструменти:

  • коучінг
  • юридичний супровід
  • залучення додаткового фінансування
  • навчання
  • пошук партнерів

В інших країнах передбачаються також податкові пільги для інноваційних компаній. Так, у Білорусі діє прибутковий податок у розмірі 9% для працівників компаній національного Парку високих технологій. А в Румунії ставка прибуткового податку для працівників сфери розроблення програмного забезпечення взагалі становить 0%.

Учасники зустрічі наголосили, що в Україні також вкрай необхідно створити такі ж сприятливі умови для успішної розбудови стартап-системи. Зокрема:

  • забезпечити нормативне підґрунтя для становлення та розвитку інноваційних стартапів
  • запровадити програми державної підтримки інноваційних стартапів
  • забезпечити інтеграцію потенціалу інноваційних стартапів у реалізацію національних планів розвитку для прискорення модернізації та структурної трансформації економіки

Крім цього, для подальшого ефективного розвитку стартап-індустрії в Україні необхідна консолідація зусиль академічних інститутів, приватних корпорацій, неурядових організацій і донорів.

Успіху в реалізації цих важливих пунктів сприятиме також покращення загального бізнес-клімату в державі, інформаційне забезпечення потенційних підприємців та інвесторів, і найголовніше – наявність гарантій інвесторам, що спонукатиме їх до фінансування інноваційного бізнесу.

Своєю чергою, вітчизняні стартапери запевняють, що українські компанії можуть надати молодим підприємцям більш широкий доступ і комунікації з ключовими співробітниками, забезпечити їхні стартапи додатковою управлінською підтримкою, а також передати досвід за допомогою неформального менторства.

Наприкінці учасники заходу відзначили, що YouthSpeakForum  якраз і є тим сигналом, що допоможе об’єднати прогресивну молодь, владу та вітчизняних роботодавців. Завдяки проведенню подібних заходів із залученням вітчизняних та іноземних інвесторів український бізнес отримає потужний старт для розвитку, а отже, – виведе українську економіку на новий рівень.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *