Казахстан створюватиме спільні з Україною підприємства

Найбільш ефективним способом співпраці між Україною та Казахстаном може стати кооперація підприємств обох країн в таких галузях як сільське господарство та харчова промисловість. Про це заявив Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Казахстан в Україні Самат Ордабаєв під час бізнес-форуму «Україна-Казахстан», що відбувся 4 жовтня.

Захід організовано з ініціативи Національного агентства з експорту та інвестицій «Kaznex Invest», Міністерства з інвестицій та розвитку Республіки Казахстан та Торгово-промислової палати України. Участь в ньому взяли представники більше як 50 українських компаній та топ-менеджери 17 підприємств Казахстану. Підприємці обох країн змогли обговорити перспективи подальшого співробітництва, а також укласти договори з іноземними партнерами.

«За останні роки, з відомих причин, ми спостерігали падіння товарообігу між Україною та Казахстаном. Тому сьогодні ми повинні відкрити для себе нові-старі можливості, щоб вивести спільну роботу на новий рівень»,  – підкреслив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

За його словами, головною причиною гальмування розвитку українсько-казахстанських бізнес-відносин є відсутність можливості постачати українську продукцію до Казахстану через заборону Росії транзиту товарів з України. У зв’язку з цим Геннадій Чижиков наголосив на пошуку нових шляхів для доставки української продукції.

Своєю чергою, Надзвичайний та Повноважний посол Казахстану в Україні Самат Ордабаєв зауважив, що сьогодні особливу увагу потрібно зосередити на створенні спільних підприємств, оскільки саме така модель співробітництва буде найвигіднішою для обох країн.

«На жаль, товарообіг між Казахстаном та Україною впав з 5 млрд. дол. до 2 млрд. дол. в 2015 році. Але це можна змінити. Ми недооцінюємо транспортний та логістичний потенціал нового транспортного маршруту з України до Китаю через країни Центральної Азії, завдяки якому можна буде транспортувати вантажі з України та Північної Європи в країни Азії», – сказав він.

Окрім цього, директор Національного агентства з експорту та інвестицій «Kaznex Invest» Аскар Аринов розповів про податкові та інші преференції, які передбачені на час функціонування інвестиційних проектів для спільних підприємств України та Казахстану. Такі преференції діють у п’яти галузях, зокрема хімії, машинобудуванні та металургії.

«Ми звільняємо спільні підприємства від оподаткування, а також надаємо натурні гранти. Також в якості сприяння майбутнім спільним підприємствам Казахстан готовий просувати їх продукцію на ринки третіх країн», – додав він.

Наприкінці зустрічі учасники зауважили, що Україна може перейняти успішний досвід Казахстану в проведенні реформ. Так, доцільним є запровадження в країні преференцій та пільгового оподаткування для іноземних інвесторів, а також безкоштовного використання землі інвестора та відшкодування частини його витрат на будівельно-монтажні роботи у важливих секторах економіки країни. На думку експертів, це значно збільшить потік інвестицій в Україну та дозволить вітчизняній економіці здійснити відчутний стрибок в розвитку.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *