Роздільний збір побутових відходів: чи є альтернатива?

Більшість розвинених країн світу залишають захоронення твердих побутових відходів на полігонах у минулому та переходять на максимальну їхню утилізацію. У цей час в Україні побудовані ще в радянські часи полігони стають причиною шкідливих викидів та забруднення ґрунтових вод. У зв’язку з цим експерти у сфері екології та енергозбереження вирішили проаналізувати європейський досвід та знайти шляхи удосконалення механізмів утилізації відходів в Україні

Це питання обговорювалося в межах засідання Комітету з питань підприємництва у сфері ЖКГ при Торгово-промисловій палаті України, що відбулось 15 липня 2016 року.

Зокрема, під час свого виступу експерт з енергозберігаючих технологій Іван Ландарь представив концепцію комплексної утилізації твердих побутових відходів. На його думку, наявні в Україні полігони твердих побутових відходів не відповідають сучасним екологічним вимогам, тому вихід із цієї ситуації він вбачає в створенні заводу комплексної утилізації відходів. Така технологія передбачає можливість здійснювати переробку різних видів відходів зі старих звалищ, незалежно від строків їх існування, а також виключає додаткові процедури, такі як попереднє розділення та підготовка відходів, знезараження та зневоднення.

Ми прийшли до висновку, що недоцільно здійснювати роздільний збір відходів, оскільки лише 10-15% населення максимум сортують сміття, у всіх інших випадках — все скидається в одну купу. Яка альтернатива? Всі ті відходи, які потрапляють в несортованому вигляді, поміщаються в один бункер і перероблюються, — пояснив він.

З тим, що питання утилізації відходів сьогодні вкрай актуальне, впевнений і голова Комітету з питань підприємництва у сфері ЖКГ при Торгово-промисловій палаті України Павло Міхайліді.

Ця проблема є однією з основних у нашій державі, оскільки вона зачіпає і питання екології, і питання енергозбереження. Тому ми прийняли рішення створити робочу групу і опрацювати ряд рекомендацій, вийти з цими пропозиціями на форум, який ми проведемо у Торгово-промисловій палаті, та направити експертні рішення до органів влади з метою удосконалення механізмів утилізації твердих побутових відходів, — розповів в інтерв’ю журналістам Checkpoint Павло Міхайліді

Ще однією темою для обговорення стало питання затвердження на законодавчому рівні Правил технічної експлуатації внутрішньобудинкових електричних мереж і електричного обладнання багатоквартирних будинків.

Зокрема, жваву дискусію серед присутніх викликала тема поточних та капітальних ремонтів внутрішньобудинкових електричних мереж та електричного обладнання. Учасники зустрічі наголосили, що сьогодні навантаження на електронні мережі у будинках значно зросли, що може призвести до дуже серйозних наслідків. Адже коли трапляється аварія на електричних мережах, фактично у багатоквартирному будинку настає колапс.

Ситуація ускладнюється ще й тим, що з кожним роком алюмінієві конструкції електромереж зношуються та стають майже непридатними для використання, що може спровокувати критичні наслідки для тих будинків, які були зведені ще у 70-80 р.р.

Тому наприкінці зустрічі учасники круглого столу прийняли рішення просити керівництво ТПП України звернутися до Мінрегіону з проханням розробити Правила обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж та затвердити їх належним правовим актом. На думку експертів, це забезпечить безпеку здійснення робіт, а також стабільність постачання електроенергії до будинків.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Комментариев (1)

    Сашко

    Серпень 16, 2016 at 09:07

    Утилизация мусора является технической проблемой.
    Попытки решить эту проблему политическими методами не дают результатов.
    Предлагаю объявить конкурс на разработку технологии утилизации мусора.

    Відповіcти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *