Мінфін презентував проект податкової реформи: чи врятує вона бізнес?

Які нововведення пропонує проект податкових змін? Чи вирішать вони проблеми бізнесменів? Заступник міністра фінансів Євген Капінус презентував проект податкової реформи під час зустрічі з представниками бізнесу 28 вересня в Торгово-промисловій палаті України.

Зустріч Євгена Капінуса з підприємцями відбулася під час засідання «Громадянської платформи «Податки для економічної свободи». Він наголосив, що запропоновані в проекті зміни до податкового законодавства вирішують левову частину тих питань, які наразі турбують підприємців.

Зокрема, буде мінімізовано тиск на бізнесменів з боку контролюючих структур, адже передбачено, що податкову міліцію замінять на фінансову поліцію, що буде підконтрольною Мінфіну. За фіскальною службою закріплять функції надання усних консультацій, забезпечення роботи «електронного кабінету платника податків», а також проведення податкових перевірок. Проте план проведення таких перевірок оприлюднюватиметься саме на сайті міністерства.

Окрім цього, попереджати про проведення перевірки податкова буде зобов’язана за 15 робочих днів замість 10. Проектом запроваджується нова структура ДФС, що передбачає перевірки виключно на обласному рівні, районні податкові будуть виконувати функції виключно сервісні.

За словами заступника міністра, основна частина питань, що виникають у бізнесу, стосуються адміністрування податків та взаємодії з представниками органів влади:

«Тому першим напрямком, над яким ми найбільше працювали, було саме питання зміни підходів до адміністрування. Зокрема, пропонується перенести бази даних Державної фіскальної служби до Мінфіну. Ми вважаємо, що відповідними ресурсами має розпоряджатися установа, яка працює під міністерством, що буде віддаленою від ДФС. Адміністрування має проводитись тими людьми, які мають відповідну кваліфікацію та достойну зарплатню, аби у бізнесу не виникало питань та нарікань на зловживання цими особами, які, на жаль, мають на сьогодні місце», – сказав Євген Капінус.

Голова проектного офісу реформ Яна Бугрімова прокоментувала це нововведення так:

«Маючи безліч звернень про неправомірне втручання органів ДФС у функціонування інформаційних систем, ми не бачимо іншого інструменту, щоб припинити такі  втручання, крім як взяти під свій контроль ці бази. Друга причина – це допоможе оптимізувати взаємодію баз Мінфіну, Держказначейства та податкової для прискорення обміну інформацією», – зауважила вона.

Що стосується ставок, то податок на прибуток не змінюватимуть. Натомість буде впроваджено нову категорію платників податків — фізичні особи, які займаються індивідуальною діяльністю без реєстрації. Окрім цього, запропоновано запровадити податкові канікули до кінця 2021 року для підприємств, річний дохід яких не перевищує 3 млн грн.

Євген Капінус запевнив, що основними завданнями цього законопроекту є зменшення корупційних ризиків та спрощення умов ведення бізнесу в Україні.

«Ми розробляли цей законопроект з урахуванням пропозицій та зауважень бізнесу, представників бізнес-асоціацій, аби максимально виявити ті недоліки податкової системи, які існують. Тому сподіваємось, що проект буде підтриманий бізнес-спільнотою та вирішить ті проблеми, з якими доводиться стикатися українським підприємцям у сфері оподаткування», – підсумував він.

Схожі теми:

Малому бізнесу можуть скасувати податки на п’ять років

Українська податкова реформа: коли очікувати світлого майбутнього?

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *