Україна та Сербія посилюють торговельну співпрацю

У межах бізнес-форуму, який відбувся 6 жовтня в Торгово-промисловій палаті України, представники українського та сербського бізнесу обговорили перспективи економічного та інвестиційного співробітництва між обома країнами.

Захід зібрав рекордну кількість учасників. Від України у форумі взяли участь майже 90 компаній, із сербської – понад 15. Передовсім, захід зацікавив тих підприємців, які працюють у металургійній, машинобудівній та будівельній галузях.

«Україна надає вагомого значення розвитку торговельно-економічних відносин із Республікою Сербія, яка для нас є ключовою країною на Балканах. Розвивати бізнес у Сербії вигідно, адже ми орієнтуємося на однакові стандарти ЄС, сертифікати якості, фітосанітарні та інші вимоги», – наголосив президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков.

forum-serbia

 

За його словами, рівень товарообміну між Україною та Сербією цього року збільшився. Зокрема, близько 75% українського експорту до Сербії становлять залізна руда та чорні метали. Проте потенціал співпраці в інвестиційній сфері майже не реалізований, адже обсяг сербський інвестицій в економіку України не перевищує 32 млн. дол.

Своєю чергою, радник Центру двобічного співробітництва Торгово-промислової палати Сербії Анастасія Акімова розповіла про економічно-інвестиційний потенціал країни.

«Сербія маленька країна, але вона може запропонувати українським компаніям безмитний вихід на ринки третіх країн. Окрім цього, умови для підприємницької діяльності у Сербії дуже сприятливі: невисокі податкові ставки, кваліфікована робоча сила, невисокі витрати на ведення бізнесу. Сербія створює усі необхідні умови для іноземного інвестора. Крім цього, Сербія давно є експортно-орієнтованою країною, сербські фабрики експортують близько 90% своєї продукції. Ми запрошуємо український бізнес до співпраці і сподіваємося, що товарообіг між нашими країнами буде щороку збільшуватися», – сказала пані Акімова.

У межах форуму також було підписано меморандум про співпрацю між Торгово-промисловою палатою України та однією з найбільших бізнес-асоціацій Сербії Vojvodina Metal Cluster. Організації будуть спільно працювати задля встановлення контактів між компаніями та науково-дослідними інститутами Сербії та України.

«Я впевнений, що підписання таких меморандумів, підтримка конкретних галузей – це  той важливий крок вперед для збільшення товарообігу та кооперації між Україною та Сербією», – підсумував Геннадій Чижиков.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *