Виставка IRAN EXPO: іранський бізнес їде до України аби знайти партнерів

Понад 200 іранських компаній візьмуть участь у виставці IRAN EXPO, яка відбудеться 26-29 жовтня у Києві. Здебільшого там будуть представлені галузі сільського господарства, авіабудування, будівельна промисловість і туризм.

Українсько-іранські торговельні відносини за останні роки значно покращилися. Сьогодні Іран є перспективним економічним партнером для України, адже, відповідно до останніх статистичних даних, експорт Ірану складає 51 млрд. дол. Країна переважно експортує нафту, залізну руду, пластмаси, хімічні продукти, крупи та овочі, харчові продукти, мінерали, каміння, кераміку та текстильні вироби. Окрім цього, до Ірану ввозиться товарів на суму 8,53 млрд. дол. Це й автомобільне та транспортне устаткування, запасні частини, метали, овочі та пластик. Зокрема, пожвавлення економічного розвитку країни пояснюється частковим зняттям санкцій США.

Новий ринок збуту для аграріїв?

Слід зазначити, що за останній час торгово-економічні відносини між Україною та Іраном базувалися на торгівлі нафтою, продукцією сільського господарства, продуктами харчування, камінням, склом, будівельними матеріалами, а також медичними товарами. Втім, потенціал співробітництва між країнами залишається ще не до кінця реалізованим.

Саме з цією метою Торгово-промислова палата України, Торгово-промислова палата Ірану, посольство Ірану в Україні та іранська компанія «Hamkaran Tejarat Farta» вирішили організувати виставку, яка буде присвячена експортному потенціалу Ірану в Україні. З одного боку, на це вплинули заключні перемовини між Іраном та 6-ти країнами світу, що призвело до відкриття нової сторінки в політичних та економічних відносинах між Іраном та іншими країнами. З іншого боку, про необхідність проведення такої виставки свідчить неабияка зацікавленість як українських, так і іранських підприємців у співробітництві.

Під час прес-брифінгу щодо проведення виставки IRAN EXPO, який відбувся 21 жовтня у Торгово-промисловій палаті України, організатори розповіли, як проходитиме виставка та чого від неї очікує український бізнес.

Так, перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран наголосив, що ринок Ірану є дуже перспективним для українських виробників.

«Іран – це, в першу чергу, можливість для українських експортерів вийти на нові ринки, реалізувати себе після того, як закрився російський ринок. Окрім цього, це можливість спробувати попрацювати в нових умовах»,  –   сказав він.

До того ж Україна зможе забезпечити собі доступ до іранських енергоресурсів та сировини, якої в країні немає.

Проте Михайло Непран наголосив, що не дивлячись на те, що ринок Ірану дуже об’ємний, тому що налічує більше 77 млн. чоловік, водночас він дуже непростий. Адже зараз туди активно намагаються потрапити європейські країни, що вже зовсім скоро спричинить  жорстку конкуренцію. Але ті країни, яким вдасться потрапити на іранський ринок, матимуть дуже гарні бізнес-перспективи, переконаний пан Непран.

Своєю чергою, голова оргкомітету виставки та генеральний директор компанії «Hamkaran Tejarat Farta» Мехді Саєєдозакерін наголосив, що продукція Ірану є якісною та порівняно недорогою, тому має добре зайти на український ринок та стати затребуваною серед українських споживачів.

Мехді Саєєдозакерін також розповів, що іранську сторону найбільше цікавлять товари сільського господарства, адже кліматичні та географічні умови не дають можливості для розвитку цієї галузі у країні. Тому ринок Ірану, передусім, може бути цікавим для українських аграріїв. Окрім цього, іранці зацікавлені в оренді українських земель сільськогосподарського призначення для вирощування зернових культур. Іранський ринок також завжди відкритий для постачання української м’ясної продукції.

До речі, за останні роки Україна імпортувала до Ірану близько 300 тис. тонн м’яса великої рогатої худоби.  На переконання пана Непрана, у зв’язку із зацікавленістю Ірану у вітчизняних ресурсах галузі сільського господарства, українська сторона має зосередитися не лише на поставках готової продукції до Ірану, а й на навчанні іранських виробників, використанні вітчизняних наукових розробок, і найголовніше — створенні спільних підприємств, зокрема в галузі сільськогосподарського машинобудування або переробки. Тим більше, що Іран заявив про готовність імпортувати з України технології для своїх металургійних, машинобудівних заводів та промислових підприємств. Адже держава зараз активно модернізує своє виробництво, аби наздогнати передові країни. Важливо додати, що іранська сторона готова закуповувати промислові товари навіть невеликих українських підприємств. Головне, щоб ця продукція була якісною та відповідала чинним ціновим вимогам.

Також Іран зацікавлений у співпраці з вітчизняними проектними інститутами, адже будує на Каспійському морі суднобудівний завод.

Україна та Іран співпрацюватимуть у галузі IT

Радник посольства Ірану в Україні з питань науки Хесам Саєд Дабірсіагі зауважив, що для них Україна також цікава як одна з передових країн із розробки IT-технологій. Більше того, Іран готовий інвестувати в українські розробки.

«Ми вже на сьогоднішній день починаємо співробітництво з Україною у сфері новітніх технологій. Адже ми розуміємо, що Україна, передусім, відома у всьому світі завдяки своєму людському капіталу в цій сфері. Ми вважаємо, що наші країни можуть активізувати своє співробітництво у розрізі нанотехнологій, біотехнологій, наукових розробок в області машинобудування. Тому я думаю, що наступного разу ми організуємо виставку, яка буде присвячена саме цьому вектору нашої співпраці», — зауважив Хесам Саєд Дабірсіагі.

На його думку, Україна та Іран можуть також активізувати співробітництво в галузі освіти. Мається на увазі обмін студентами, створення спеціальних програм, призначення стипендій та грантів на короткострокове та довгострокове навчання студентів.

Окрему увагу слід зосередити на особливостях ведення бізнесу в Ірані. Українському експортеру слід враховувати, що він досі не може співпрацювати з особами, пов’язаними з Іраном, якщо він є громадянином США або постійно проживає в Америці; він є власником компанії, яка зареєстрована в США; оплата зобов’язання здійснюється в доларах США. Додамо, що з 16 січня цього року українські експортери сільськогосподарської продукції можуть здійснювати оплату за товари в євро, або іншій валюті, окрім долара США. При цьому оплата має відбуватися через Центральний банк або інші фінансові установи Ірану.

Іран – країна нових можливостей

Загалом, усі експерти сходяться на тому, що після скасування зовнішніх обмежень Іран став дуже привабливою країною для іноземного бізнесу. Важливим елементом економіки Ірану є вільні економічні зони, тож українському бізнесу варто звернути на це особливу увагу. Таких вільних зон на території країни існує 8.

Різниця між вільними економічними зонами та іншими видами зон полягає в спрощених умовах для ведення бізнесу. Так, на цій території можна реєструвати бізнес зі 100%-им іноземним капіталом, а сама процедура реєстрації компанії займе не більше ніж два тижні. До того ж тут діє спрощений порядок інвестування та проведення банківських операцій. Особа, яка реєструє бізнес у вільній економічній зоні, звільняється від сплати податків на 15 років, а також на неї розповсюджується безвізовий режим відвідування цієї зони та спрощене наймання на роботу працівників. Найперспективнішою вільною економічною зоною в Ірані вважається «Кемш». Звідси експортується більше 150 видів різних товарів. Тут здійснюють свою підприємницьку діяльність більше 500 іранських та іноземних компаній, що здебільшого працюють у сфері торгівлі та надання послуг.

Відкриваємо бізнес в Ірані

Для того, аби відкрити акціонерне товариство в Ірані потрібно виконати шість простих процедур. Для початку необхідно сплатити 35% від статутного капіталу на банківський рахунок та отримати відповідне свідоцтво з банку. Далі ви маєте стати на облік в Реєстрі компаній, для чого потрібно надати такі документи:

  • статут компанії
  • заяву про те, що всі акції розділені між усіма учасниками товариства
  • протокол загальних зборів
  • свідоцтво з банку про сплату 35% статутного капіталу
  • назву друкованого ЗМІ, у якому буде опубліковано повідомлення про реєстрацію компанії

Реєстрація компанії займає три робочих дні. Після цього потрібно опублікувати в офіційному періодичному бюлетені країни повідомлення про створення компанії. На останньому етапі створення фірми потрібно всіх працівників поставити на облік за спеціальною програмою соціального страхування.

Тож, без сумнівів, Іран – це країна нових можливостей для українського бізнесу. Тому проведення подібних виставок для підприємців обох країн дозволить налагодити більш тісну співпрацю між ними.

Наостанок Михайло Непран підкреслив, що виставка IRAN EXPO носитиме не ознайомчий характер, а дасть можливість українським та іранським підприємцям провести зустрічі у форматі «B2B», обговорити умови співробітництва та встановити тісні бізнес-контакти. У зв’язку з цим організаторами була проведена велика робота саме з пошуку потенційних партнерів з Ірану, які конкретно зацікавлені в постачанні або купівлі продукції сільського господарства, харчової чи будівельної промисловості тощо.

«Проведення виставки IRAN EXPO – це крок в напрямку розвитку економічного співробітництва між двома країнами. І ми сподіваємося, що результатом цієї виставки стануть підписані реальні договори між представниками бізнесу України та Ірану», – підсумував пан Непран.

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *