Друга міжнародна торгово-промислова конференція: про що будуть говорити

1-2 грудня у Києві відбудеться Друга торгово-промислова конференція під назвою «Зони вільної торгівлі: можливості та виклики для України і партнерів». Організатори бізнес-заходу розповіли, хто з представників влади та міжнародних експертів братиме у ній участь та які теми вони обговорюватимуть.

За словами президента Торгово-промислової палати України Геннадія Чижикова, участь у конференції візьмуть підприємці України та іноземні партнери, а також представники бізнес-об’єднань країн ЄС. Окрім цього, до дискусій та обговорень приєднаються провідні експерти фінансової та інвестиційної галузей.

«Ми проводимо цю конференцію у відповідь на запити українського бізнесу. Тема виходу вітчизняних товарів на ринок ЄС сьогодні є дуже актуальною. Адже всі розуміють, що зона вільної торгівлі – це один із найважливіших інструментів стимулювання торгівлі, особливо ЗВТ з країнами ЄС. Ми зберемося на одному майданчику з представниками влади та експертами, аби підбити підсумки, що було зроблено більш ніж за два роки в цьому напрямку, а також з’ясувати, з якими проблемами найчастіше стикається бізнес та як нам рухатися далі в процесі просування української продукції», — каже він.

За словами Геннадія Чижикова,  до участі в конференції запрошено Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, профільних міністрів, представників Верховної Ради України та іноземних послів. Зокрема, в межах програми конференції відбудеться гала-сесія за темою: «Діалог уряду Володимира Гройсмана з бізнесом: що зробили та що мають зробити?». Під час цієї сесії підприємці та представники уряду обговорять такі питання, як поліпшення бізнес-клімату в Україні, підтримка експорту, підтримка промисловості, залучення інвестицій.

«Бізнес чекає на цю конференцію, ми розраховуємо на участь більше тисячі представників компаній з усієї України. Сподіваємося, що очікування українських підприємців будуть виправдані. Ми, зі свого боку, докладемо для цього максимум зусиль», — додає пан Чижиков.

Загалом, перший день конференції буде присвячено аналізу змін в економічній, митній, фіскальній, промисловій та інвестиційній галузях, питанню інформаційної підтримки експорту. Зокрема, учасники проаналізують зміни у сфері технічного регулювання за стандартами ЄС, створення спільних транспортних коридорів та питання залучення українських підприємств до нових технологічних ланцюжків з європейськими провідними компаніями. Передбачено, що спікерами цієї сесії стануть бізнес-омбудсмен Альгірдас Шемета, голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна, заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Наталія Микольська, голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа та інші поважні гості.

Обговорюватимуть учасники заходу й розвиток індустріальних парків в Україні. Зокрема, проаналізують застосування положень нормативно-правових актів щодо індустріальних парків та механізмів державно-приватного партнерства. Не залишиться поза увагою також питання податкових та митних стимулів для учасників індустріальних парків та спрощення порядку їх реєстрації відповідно до постанови Кабміну №381 від 24.06.2016 року. Передбачається, що спікерами цієї сесії стануть: народний депутат України Віктор Галасюк, голова Ради підприємців при КМУ Леонід Козаченко та директор Асоціації індустріальних парків України Ігор Ніколин.

Окрема сесія конференції буде присвячена питанню зони вільної торгівлі в межах СНД. Учасники обговорять проблемні питання співробітництва у двосторонніх форматах Україна – країни СНД та шляхи їх вирішення. Окрім цього, експерти з’ясують, які механізми зони вільної торгівлі слід залучити, аби вирішити такі практичні питання для бізнесу, як скорочення обсягів торгівлі, технічні перепони та проблеми транзиту. Передбачається, що спікерами цієї сесії будуть посли таких країн, як Молдова, Казахстан, Арменія, Узбекистан, Таджикистан та інших країн СНД. Окрім цього, до участі в цій сесії запрошено заступника міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольгу Трофімцеву.

Другий день конференції буде не менш насиченим авторитетними експертами та вкрай важливими темами. Зокрема, в межах конференції буде проведено зустрічі представників Торгово-промислової палати України та торгово-промислових палат країн ЄС за участі дипломатичного корпусу та бізнесу. Вони обговорять спільні завдання щодо сприяння торгівлі, промисловій кооперації та інвестуванню. Зокрема, підніматиметься питання стосовно використання спільних іноземно-українських палат та бізнес-клубів, що були створені українцями та за участі українців за кордоном, задля виходу України на європейський ринок. Не залишиться поза увагою і питання використання сучасних інформаційних ресурсів та PR-інструментів держави та бізнесу для підтримки та стимулювання українського експорту.

Начальник управління економічного співробітництва МЗС України Олександр Данилейко переконаний, що ця конференція стане ефективним майданчиком для діалогу між бізнесом та владою.

«Ми активно співпрацювали з Торгово-промисловою палатою України в підготовці Першої торгово-промислової конференції, тому й цього разу долучилися до організації її проведення. Наші очікування, як міністерства закордонних справ, від цього заходу дуже значні. Особливо зараз, коли ситуація в економіці складна і іноземні інвестори бояться вкладати гроші в Україну, важливо заявити про наш потенціал та можливості. Ми впевнені, що результатом цієї конференції будуть практичні домовленості як в інвестиційній площині, так і в експортній», — впевнений він.

Загалом організатори запевняють, що цьогорічна програма конференції  включає в себе усі актуальні питання, які сьогодні турбують український бізнес, представників влади та іноземних інвесторів. А отже, захід має на меті сформувати спільну стратегію подальшого розвитку вітчизняної економіки та інтеграції України на міжнародні ринки як повноцінного економічного партнера країн ЄС.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *