Захист гарантій адвокатської діяльності: міф чи реальність в Україні?

Чи припиниться тиск на адвокатуру з боку правоохоронних органів? Як встановити конструктивний діалог між адвокатами та представниками влади? Ці та інші питання обговорили учасники круглого столу, який відбувся 26 жовтня у Києві.

Організатором заходу традиційно виступила Асоціація адвокатів України. Участь у круглому столі взяли адвокати, судді, експерти в області права та народні депутати. Зокрема, серед ключових доповідачів виступили: президент ААУ Олег Рачук, голова Наглядової Ради ААУ Ольга Дмитрієва, голова Комітету захисту прав адвокатів ААУ Володимир Клочков, ректор Академії адвокатури України Тетяна Варфоломеєва, суддя Подільського районного суду м. Києва Тетяна Войтенко, завідувач Відділу представництва інтересів Президента України в судах Віктор Короленко, народний депутат України Руслан Сидорович та інші.

За словами президента Асоціації адвокатів України Олега Рачука, останнім часом порушення професійних прав адвокатів з боку працівників прокуратури та НАБУ набули системного характеру, що неабияк турбує адвокатську спільноту. У зв’язку з цим ААУ було прийнято рішення про створення спеціального Комітету із захисту професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, головним завданням якого є аналіз правопорушень, які здійснюються різними структурами по відношенню до адвокатів, а також робота над пропозиціями та доповненнями до законодавства в цій сфері. Під час круглого столу відбулася презентація новоствореного комітету та план його роботи найближчим часом.

«За три квартали 2016 року в адвокатів було проведено понад 80-ти обшуків. Під час цих обшуків фіксувалися грубі порушення прав адвокатів, а саме: доступ до адвокатської таємниці, вилучення особистих комп’ютерів та записників адвокатів. Окрім цього, при обшуках в адвокатських об’єднаннях правоохоронці тепер вилучають не лише інформацію та речі того адвоката, який вказується в ухвалі суду, а й в інших адвокатів цього об’єднання», — наголосив голова Комітету захисту прав адвокатів ААУ Володимир Клочков.

Він також додав, що дуже часто фіксуються такі порушення, як недопущення адвокатів до клієнтів, недопущення адвокатів до адвоката, а також ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами. Так, виконуючи свої професійні обов’язки з надання правової допомоги клієнтові, чимраз частіше адвокат потрапляє разом зі своїм клієнтом під підозру правоохоронних органів.

Своє чергою, народний депутат України Руслан Сидорович переконаний, що питання захисту прав адвокатів глобальне і стосується не лише адвокатів, а й громадян загалом. Адже адвокат, який отримує перешкоджання у здійсненні своєї адвокатської діяльності, позбавлений можливості захищати громадян:

«Ми говоримо про безпеку існування однієї з фундаментальних інституцій. Без таких речей правову державу побудувати неможливо. Тому, коли ми говоримо про захист адвокатської діяльності, я хочу, щоб ми дивилися на це саме через таку призму», — сказав він.

Руслан Сидорович також запропонував адвокатській спільноті активно долучатися до розробки пропозицій до Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», щоб його кінцевий варіант містив усі необхідні положення, які гарантуватимуть безпеку адвокатури.

«Сьогодні адвокати не захищені взагалі. І таких відвертих порушень прав адвокатів не було давно в Україні. Тому надважливим сьогодні є прийняття такого закону, в якому права адвокатів будуть зафіксовані», — наголосила член Ради адвокатів Київської області Регіна Гусейнова.

Віце-президент Асоціації адвокатів України Зоя Ярош переконана, що саме неврегульованість законодавства сьогодні є однією з найперших причин, що призводить до порушення прав адвокатів. Адже саме невизначеність окремих питань дає підстави деяким суддям приймати необ’єктивні рішення, а слідчим – зловживати своїми повноваженнями.

«Немає чіткого визначення адвокатської таємниці, не визначено статус ради адвокатів регіонів при проведенні слідчих дій стосовно адвокатів. Так, вони можуть бути присутніми при проведенні слідчих дій, але що далі? Ми вважаємо, що вони мають наділятися правами захисника адвоката, а отже, мати всі процесуальні права. Адже представник Ради адвокатів, який присутній при слідчих діях, захищає не самого адвоката, а адвокатську таємницю. І навіть якщо адвокат у подальшому не захоче здійснювати якесь оскарження, представник Ради адвокатів повинен мати право визначитися самостійно – чи буде він вживати якихось дій стосовно порушення прав адвоката і захисту адвокатської діяльності», — переконана Зоя Ярош.

Георгій Логвинський, своє чергою, запропонував адвокатам консолідуватися та рішуче боротися з неправомірними діями правоохоронців, оскільки керівництво правоохоронних органів не надає їм адекватної оцінки та не докладає бодай найменших зусиль для виправлення ситуації.

«Я вважаю, що є один доречний і простий спосіб вирішення цієї проблеми, а саме: зафіксувати в КПК, що докази, які були отримані з порушенням прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, є недопустимими. Тоді не буде правоохоронцям потреби займатися тим, чим вони наразі займаються», – сказав він.

Лунали також пропозиції не допускати до адвокатської діяльності тих правоохоронців, які протягом своєї роботи у правоохоронних органах порушували права адвокатів.

Учасники круглого столу звернули увагу на те, що в усьому демократичному світі відношення держави до адвокатури, самоврядність та професійна спроможність цього інституту демонструють рівень поваги до прав людини та верховенства права. Європейські країни зміцнюють адвокатуру та сприяють підвищенню її ролі в суспільстві. В Україні ж адвокати змушені боротися за свою самобутність та можливість працювати практично самостійно. Тому, очевидно, що це аж ніяк не сприяє становленню України як європейської, демократичної, правової держави.

«Ми маємо встановити якісний діалог між адвокатурою та органами державної влади щодо запобігання та недопущення в подальшому порушення прав та гарантій адвокатів. Ми хочемо також почути позицію представників всіх органів: прокуратури, СБУ, суддів, адже лише спільними зусиллями ми зможемо вирішити ті проблеми, які наразі турбують усіх нас», — резюмувала голова Наглядової Ради ААУ Ольга Димитрієва.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *