Комітет з електронних комунікацій: чого вдалося досягти в 2016 році?

Налагодження діалогу між бізнесом та владою, усунення технічних бар’єрів для розвитку бізнесу та цифрова просвіта. Саме такі завдання ставив Комітет з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України в 2016 році. За цей рік Комітет провів 7 засідань, круглий стіл та експертні дебати. Більшість із запланованих завдань вдалося виконати, але плани членів Комітету на наступний рік ще амбітніші.

За словами голови Комітету з електронних комунікацій при Торгово-промисловій палаті України Володимира Коляденка, аналіз стану вітчизняного законодавства в сфері цифрових технологій засвідчує, що регулювання в цій галузі практично не забезпечує потреб бізнесу та всього суспільства і є мінімальним.

«Багато проблем накопичилося у сфері кібербезпеки, кіберзлочинності та відповідальності за порушення законодавства у сфері інформаційних технологій, міжнародного інформаційного права та інформаційного права ЄС. У Комітеті Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку на опрацюванні знаходиться понад десятка законопроектів у сфері цифрових технологій. Ми забезпечуємо постійний моніторинг і регулярно надаємо пропозиції щодо прискорення їхнього розгляду», – наголосив він.

Пан Коляденко підкреслив, що останнім часом інтерес бізнесу до ринку цифрових технологій стрімко зростає.

«За цей рік ми випробовували різні методи діяльності, що ставили на меті передусім налагодження діалогу у форматі B2G саме в царині комунікаційно-інформаційних технологій. На початку року ми визначили 5 основних пріоритетів нашої діяльності. Це — адаптація вітчизняного законодавства у сфері цифрових технологій до стандартів ЄС, подолання технічних бар’єрів для розвитку малого та середнього бізнесу, цифрова просвіта, вирішення питань пов’язаних із стандартизацією обладнання, а також вирішення питань пов’язаних із подальшим запровадженням нових технологій у різні сфери життя нашого суспільства. Крім цього, ми займалися й вирішенням інших конкретних питань, що наразі турбують бізнес», – сказав він.

Володимир Коляденко розповів про активну участь членів Комітету у підготовці нових нормативних документів для ефективного регулювання галузі.

«Члени Комітету подали свої пропозиції і в плані нормативно-правових актів, що знаходилися на розгляді або приймалися цього року Верховною Радою. Ми також намагалися акцентувати увагу суспільства на важливості запровадження інформаційних технологій в різні сфери бізнесу. Також ми певні зусилля спрямовували для того, щоб сама Торгово-промислова палата України змінювалася. Створення «Електронної  ТПП» – якраз ініціатива Комітету з електронних комунікацій», – підкреслив Володимир Коляденко.

Щодо переходу на хмарні технології та реалізацію проекту «Електронна ТПП», то він передбачає єдину IP-платформу, CRM-систему, електронний торговельний майданчик, впровадження сучасних послуг в електронному вигляді, комплексну систему інформаційної безпеки, електронний документообіг, інтегрований зі стандартами ЄС, а також електронний підпис, що інтегрований із національною та європейською системами.

Таким чином, ТПП України зможе надавати свої послуги в електронному вигляді членам палати, незалежно від їхнього місцезнаходження та в коротші строки. На думку членів Комітету, це оптимізує та покращить роботу організації, зробивши її послуги доступнішими та зручнішими для бізнесу.

Загалом, члени Комітету зауважили, що останнім часом спостерігається зростання популярності хмарних технологій серед представників бізнесу. Це свідчить про те, що вже незабаром Україна може стати однією з тих країн, де хмарні технології відіграють провідну роль у процесі організації бізнесу.

До речі,  нещодавно Верховній Раді був представлений законопроект «Про внесення змін до деяких законів України (щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень)». Документ передбачає можливість використання «хмари» для державних цілей. Автори законопроекту переконують, що він сприятиме ефективнішій взаємодії держави й суспільства та створить додаткові передумови для розвитку платформи інформаційно-комунікаційних технологій у різних сферах життя. Насамперед, це стосується сфери державного управління, освіти на наукової діяльності.

Володимир Коляденко розповів, що в 2016 році Комітет з електронних комунікацій спільно з Асоціацією Wireless Ukraine ініціювали додаткові дослідження особливостей впровадження в Україні технології Wi-Fi IEEE 802.11 ac. А також разом із громадською організацією «Всеукраїнський фонд прямих інвестицій» провів консультації з представництвом компанії в Україні з просування ідей інноваційного виклику Nokia Open в Україні.

Ще один напрям роботи Комітету – «Смартизація сільських шкіл». В його межах 14 грудня члени Комітету подарували першу смартдошку для інтерактивного навчання школярам села Солов’ївка Житомирської області. Ініціатори проекту переконують, що це дасть змогу сільським учням не відставати від своїх ровесників з великих міст. Наступного року за допомогою бізнесу проект планують реалізувати по всій Київській області. Виробники смартдошки запевняють, що вона дає можливість отримувати інформацію у зручній та доступній формі. Крім цього, мультимедійна дошка робить заняття цікавими та  сприяє розвитку особистих та соціальних навичок. Учні та вчителі солов’ївської школи поставилися до такого подарунку дуже позитивно. Запевняють, що тепер процес їхнього навчання стане більш цікавим та головне – не гіршим, ніж у їхніх ровесників з великих міст.

«Для нас дуже важливо виробити ефективні механізми скорочення цифрового розриву. Звичайно, це завдання комплексне, що передбачає розвиток інфраструктури, дозволить зробити цифрове проникнення досяжним на території всієї країни, це залучення інвестицій та застосування інновацій», – зауважив Володимир Коляденко.

Він також розповів про нові напрямки роботи, за якими Комітет працюватиме наступного року:

«У 2017 році ми плануємо працювати над вирішенням питань, пов’язаних з електронною комерцією. Це дуже перспективний ринок в Україні, що  потребує своєї стандартизації, потребує свого захисту та подальшого розвитку. Ми також будемо працювати за новим напрямком, пов’язаним із юридичною практикою застосування електронних документів у судах. Це дуже важливе питання, що сьогодні дуже хвилює громадськість. Це також питання перспективні, що пов’язані з цифровою безпекою України, цифровим порядком денним», – сказав Володимир Коляденко.

8 грудня у приміщенні Дипломатичної академії при МЗС України з ініціативи Комітету вперше пройшли дебати міжнародного експертного рівня: «Світова цифрова трансформація: шанси для України та перспективи економіки 4.0». Це був підготовчий захід до участі делегації України в черговій сесії Всесвітнього економічного форуму, що пройде в Давосі.

Учасники форуму проаналізували інвестиційні, технологічні та консультативні потреби України за згаданим напрямом, а також продемонструвати готовність та ефективність оновленої Ради експортерів та інвесторів при МЗС України та ТПП України налагоджувати ефективне партнерство B2G.

У межах обговорення представники українського й іноземного реального сектору, наукових та освітянських кіл, державних установ і дипломатичного корпусу проаналізували наслідки 4-ої технологічної революції. Вони констатували, що нині в усьому світі бізнес щораз частіше використовує інтелектуальний потенціал креативних компаній галузі інформаційних технологій.

«Результатом цих дебатів стало те, що ми прагнемо виробити власне бачення, в основі якого лежить інтенсифікація роботи над цифровою стратегією України, або, як її ще називають, – цифрового порядку денного для України», – сказав голова Комітету.

Володимир Коляденко розповів, що у травні 2017 року буде проведено потужний цифровий форум у національному та міжнародному форматах, що стосуватиметься саме розробки конкретних планів із реалізації цієї цифрової стратегії.

«Не дивлячись на проблеми, які сьогодні переживає країна, і зокрема сфера цифрових технологій, ми оптимістично дивимося на 2017 рік», – запевнив пан Коляденко.

Його позицію розділив і директор дата-центру «Парковий» Петро Яцук:

«Я хотів би підбити підсумки попередніх років. 2014 рік був роком розпачу та неочікуваних змін у країні та суспільстві. 2015 рік став роком декотрої стабілізації та початком розвитку бізнесу й інформаційної сфери. 2016 рік став продовженням цього розвитку. І я бачу, що 2017 рік повинен бути стрімким у розвитку цифрових технологій. Він стане динамічним роком із політичної точки зору та всіх технологічних рішень. Всі нові знання, всі нові надбання почнуть переходити з кількості в якість. І ми до цього маємо бути готові», –  сказав він.

Заступник голови Комітету Олег Гайдук розповів, що наступного року Комітет планує налагодити співпрацю з представництвами іноземного бізнесу.

«Комітет з електронних комунікацій при ТПП України сьогодні є гарною площадкою для зустрічей бізнесу і влади. Ми плануємо виходити на міжнародне співробітництво, використовуючи представництва Торгово-промислової палати України в інших країнах», –  сказав він.

Отже, основними напрямками роботи Комітету на 2017 рік визначено наступні:

  • виступити з ініціативою про створення Асоціації «Економіка 4.0»;
  • активізувати роботу членів Комітету у Верховній Раді, в які вони були делеговані Комітетом;
  • провести 17 травня 2017 року в Києві форум щодо стратегії розбудови цифрової України;
  • провести регіональні дебати, як підготовчі заходи до форуму в Києві;
  • через механізми семінарів, лекцій, вебінарів активізувати роботу з цифрової просвіти;
  • відкрити нові напрямки роботи Комітету: e-cоmmerce, правова та судова практика для малого та середнього бізнесу;
  • розпочати роботу із упровадження проекту Smart Village.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *