Засідання Комітету АПК: регулювання цін на продукти буде скасовано?

Побоювання скептиків, що після призупинення державного регулювання цін на харчові продукти товари подорожчають, виявилися даремними. На цьому наголосили учасники засідання Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті  України 24 січня. Вони проаналізували результати пілотного проекту, що призупинив регулювання цін на три місяці, та наголосили на необхідності радикальних змін у системі державного ціноутворення.

Участь у заході взяли представники Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України,  Регуляторної служби, Антимонопольного комітету, експерти Торгово-промислової палати України, керівники молочних та хлібопекарських компаній.

Представники вітчизняного агропромислового комплексу запевняють, що скорочення підприємств, погіршення якості продукції та тінізація економіки – все це наслідки існуючої системи держрегулювання цін на харчові продукти, яку негайно потрібно скасовувати.

Вони переконані, що запуск пілотного проекту щодо відміни регулювання цін дав позитивний результат, адже подорожчання харчових продуктів не відбулося. Ба більше – деякі продукти харчування після відміни державного контролю за цінами навіть стали дешевшими.

«В кінці січня ми зібрали дані за ці три місяці, в які здійснювався комплексний моніторинг динаміки цін, та дійшли висновку, що відміна регулювання жодним чином не вплинула на збільшення вартості соціальних продуктів. Так, загальна вартість споживчого кошика українця за цей період зросла на 9,5%, але це навіть нижче за рівень інфляції, який на 2016 рік становив 12,4%.

Здебільшого на підвищення цін вплинула низка прямих та опосередкованих факторів, а саме: подорожчання електроенергії, девальвація валюти, збільшення вартості логістичних послуг тощо.

Пілотний проект на практиці довів, що існуюче цінове регулювання було і є неефективним, воно призвело до тінізації економіки, корупції та скорочення підприємств. Тому ми виступатимемо з пропозицією скасувати постанову КМУ від 25 грудня 1996 року №1548 у частині державного регулювання цін на харчові продукти», – запевнив радник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Дмитро Романович.

Він переконаний, що скасування постанови дозволить дебюрокритизувати та зменшити корупцію, пов’язану з ціноутворенням. Окрім цього, це дасть можливість нарощувати вітчизняне виробництво та залучати іноземні інвестиції в українську економіку:

«Інвестори почнуть розглядати ринок України як перспективний. Наприклад, для виробництва хліба або гречки. Адже коли інвестори  бачать, що в нас діє цінове регулювання, достатньо жорстке, то навіть не розглядають Україну для ефективних та перспективних інвестицій.

Відтак скасування постанови дозволить нам відкрити двері для іноземного бізнесу, який буде розвивати виробництво та вкладати гроші в соціально важливі для країни сфери», – додав він.

Із тим, що скасування держеругювання цін позитивно вплине як на виробника, так і на споживача погодилися і представники хлібопекарської галузі. Голова ради об’єднання «УКРХЛІБПРОМ» Олександр Васильченко запевнив, що після відміни регулювання ціни на хліб точно не зростуть:

«Багато скептиків були переконані, що із запровадженням пілотного проекту щодо скасування державного регулювання цін вартість хлібу різко зросте вдвічі  або й утричі. Але цього однозначно не сталося. І я можу запевнити, що не станеться. Так, ціни можуть коливатися, але це залежить виключно від економічної ситуації в країні. Те, що відміна державного регулювання цін сьогодні дасть можливість підприємствам стабільно отримувати прибуток, розвиватися, розширювати свій асортимент продукції, то це також однозначно», – сказав він.

Представники профільного міністерства та експерти у сфері АПК одностайні: нинішнє регулювання цін згубно впливає на малий та середній бізнес та жодним чином не захищає інтереси споживачів. Таке регулювання є антисоціальним та має відійти в минуле, а ринок продовольчих товарів має стати саморегульованим.

Дослідження довели, що такі радикальні зміни не призведуть ні до подорожчання товарів, ні до їхнього дефіциту. Тому Торгово-промислова палата України звернеться до Кабінету Міністрів з проханням скасувати постанову №1548 у частині регулювання цін на продовольчі товари:

«Реформування системи державного регулювання цін на продовольчі товари – це вкрай актуальне та важливе питання для бізнесу та суспільства загалом. Тому це тема, якою Торгово-промислова палата України, наш аграрний комітет переймаються вже протягом декількох останніх років. Існуючий механізм державного регулювання багато років практично знищував малий та середній бізнес, особливо це стосується переробних підприємств»,  – зауважив голова Комітету підприємців АПК при ТПП України Олег Юхновський.

Він наголосив, що адміністративне регулювання призвело до обмеження конкуренції на ринку харчових продуктів, скорочення підприємств та погіршення якості продукції. Він також розповів, що нинішнє регулювання здійснюється шляхом встановлення граничних рівнів рентабельності виробництва та пакування, граничних торговельних надбавок до оптової ціни виробника та декларування оптово-відпускних цін. А все це є рудиментом радянської економіки і лише створює ілюзію впливу держави на ціноутворення.

«Дуже важливо, що на сьогоднішній зустрічі представлені представники практично всіх органів державної влади, які здійснюють моніторинг та аналізують цю ситуацію. Ми отримали абсолютно повну інформацію, з одного боку, від бізнесу. З іншого боку, ми проаналізували різні точки зору представників влади. За результатами цієї дискусії ми прийняли практично одностайне рішення – звернутися до Кабміну з проханням завершити експеримент та скасувати державне регулювання цін на продовольчі товари. Адже цифри та статистика свідчать про те, що відміна декларування на оптово-відпускні ціни не вплинула на динаміку цін», – сказав Олег Юхновський.

Він наголосив, що це рішення Уряду має бути вкрай  принциповим та дасть позитивний сигнал малому та середньому бізнесу та міжнародним партнерам.

«Ми маємо перейти на якісно нові механізми, в разі потреби, цінових коливань на ринках та дати бізнесу розвивати економіку. Ми хочемо зняти бар’єри для того, щоб бізнес почав нормально розвиватися, створював робочі місця, створював додану вартість, врешті решт нормально працював, врешті решт отримував нормальні доходи, і щоб споживач отримував якісну за помірними цінами продукцію»,  – запевнив Олег Юхновський.

Своєю чергою, президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков додав наступне:

«Пілотний проект свідчить про те, що держава дійсно турбується про інтереси споживача. Тому ми підтримуємо його. ТПП України виступає за те, щоб споживачі мали можливість обирати, а отже – за однакові та рівні можливості для усіх виробників. Очевидно, що більша конкуренція породить більше пропозицій. Ми переконані, що потрібно привернути увагу інвесторів до української промисловості», – наголосив Геннадій Чижиков.

Скасування державного регулювання цін не лише допоможе вітчизняному бізнесу, а й дозволить залучити інвестиції, що на сьогодні є вкрай важливим для української економіки. Тому Торгово-промислова палата України закликає Кабмін не зволікати з прийняттям відповідного рішення.

Про те, які зміни чекають на бізнес у цьому році, читайте тут.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *