Україна та Греція: «перезавантаження» економічних та торговельних відносин

Україна та Греція виходять на економічно-ефективний вектор розвитку. Про це заявили учасники Україно-грецького бізнес-форуму 9 лютого. Захід відбувся у межах офіційного візиту прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса. На форумі обговорили перспективи та проблемні питання у співпраці обох країн, а також залучення інвестицій в економіки України та Греції.

Захід пройшов у стінах торгово-промислової палати України. Головною метою форуму  було напрацювання шляхів для активізації торговельної та інвестиційної співпраці між Україною та Грецією.  Обидві країни співпрацюють вже понад 25 років. Делегати з Греції відмітили, що високий рівень відносин між країнами, традиційні почуття дружби та вікові історичні зв’язки є міцним фундаментом та сприятливим середовищем для розширення співпраці між  Україною та Грецією.

Ми з великою цікавістю спостерігаємо за всім, що відбувається  в українській економіці. Ми солідарні із зусиллями, спрямованими на подолання труднощів, які мають на меті відновлення  динамічного розвитку України, – наголосив Гіоргос Ципрас генеральний секретар з міжнародних економічних відносин МЗС Греції.

Учасники форуму зазначають, що Україна та Греція наразі переживають кризові  часи в економіці. Саме тому імплементація двосторонніх домовленостей між країнами зміцнюватимуть їхні торговельні зв’язки, а експорт та імпорт товарів дозволять підвищити економічні показники.

Це таке «перезавантаження»  наших економічних відносин. Важливо, щоб до цієї справи приєдналися всі хто може: це і бізнес-асоціації, і торгово-промислові палати, і спеціалізовані організації. Більше 200 бізнесменів з української сторони і велика кількість бізнесменів з грецької сторони сьогодні будуть спілкуватися саме на тему відновлення відносин, – зазначив Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України.

Найбільш перспективними галузями є туризм, будівництво, логістика, металургія  та сільське господарство.  Особливу уваги експерти приділяють харчовій промисловості. Відомо, що  за минулий 2016 рік  обсяг двосторонньої торгівлі між країнами був приблизно 320 мільярдів євро. Такі показники є досить низькими з огляду на потенціал та багаторічну співпрацю України та Греції.

Але наразі ми ще не маємо повного освоєння законодавчого поля, не маємо взаємної доповнюваності наших економік. Ще багато  чого слід зробити. Розв’язання технічних митних та інших проблем, з якими стикаються грецькі підприємства, які бажають експортувати та інвестувати в Україну створить кращі умови і дасть поштовх до економічного партнерства, – відмітив Гіоргос Ципрас.

Одним із пріоритетних напрямків для ефективного партнерства, за словами учасників форуму, є залучення інвестицій в економіки обох країн. Для цього після офіційної частини бізнес-форуму, відбулися В2В-зустрічі, де підприємці обох країн обговорили практичні шляхи для взаємовигідної торговельної співпраці та інвестиційної діяльності.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *