Засідання Комітету малого та середнього бізнесу при ТПП України: як розширити потенціал оборонної промисловості?

Сьогодні оборонний комплекс один із пріоритетних напрямів промисловості, особливо в умовах проведення АТО. Що потрібно для того, аби розвивати галузь? Пояснюють експерти.

Напружена ситуація на Сході змусила владу, підприємців та науковців звернути особливу увагу на розвиток та модернізацію оборонно-промислового комплексу України (ОПК). Можливі шляхи розширення військово-технічного співробітництва з іноземними державами обговорили під час круглого столу комітету підприємців малого та середнього бізнесу при ТПП України 2 березня.

Ми зараз знаходимось у такій ситуації, коли оборонна промисловість має пройти від слів до практичного рушія нашої економіки. Є дуже багато проблем , які потрібно вирішувати нагально: і оперативні, і стратегічні, — зазначив віце-президент ТПП України Ростислав Коробка.

Учасники круглого столу  впевнені: ОПК як сектор економіки, призначений для розроблення і виробництва продукції оборонного призначення, фактично є фундаментом воєнної безпеки та оборони країни. Підтримання високого рівня його розвитку для багатьох розвинутих країн є одним із головних  воєнно-економічних завдань національної політики. Проте сьогодні галузь не виконує поставлених цілей.

На жаль, за роки незалежності ми дуже багато втратили. Зараз виглядає так, що коштів для того, щоб озброювати українське військо, явно не достатньо. А для наших промислових підприємств потрібна серія, — наголосив Юрій Єхануров, президент Спілки підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України.

Нинішня ситуація в ОПК характеризується значним скороченням або припиненням виробництва важливих для національної безпеки зразків оборонно-військової техніки, відсутністю замкнених циклів виробництва, адже більшість вітчизняних підприємств-виробників оборонної продукції  залишаються залежними від постачання імпортних виробів і матеріалів. Серед інших проблем: старіння матеріально-технічної бази науково-виробничих структур, серйозний розрив  відносин між наукою і виробництвом та важке становище галузевих науково-дослідних інститутів.

Той ресурс, який нам виділяє Уряд, не дозволяє у повній мірі забезпечити потреби оборонного комплексу. Я вже не говорю про інші силові структури: це Нацгвардія, прикордонні війська, Держспецзв’язок, Держмінтранс та інші, — зазначає Іван Руснак, перший заступник Міністра оборони України.

Крім того, на сьогоднішній день дуже низький стан державно-приватного партнерства. Аби налагодити діалог між виробниками та владою та консолідувати зусилля на вирішення галузевих проблем, на засіданні круглого столу було вирішено створити Комітет із вирішення питань ОПК при ТПП України.

Маю надію, що майбутнє утворення Комітету ефективно представлятиме інтереси підприємств ОПК та науки у цій сфері. А Торгово-промислова палата якраз те місце, де такі об’єднання треба робити,—  зазначив Юрій Єхануров.

Провідним напрямом роботи майбутнього Комітету буде напрацювання конкретних кроків для виходу вітчизняної оборонної продукції за кордон: участь у виставках, військово-технічних форумах. Це стане початковим етапом на шляху до модернізації ОПК та експорту оборонної техніки.

 

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *