Україна та Алжир: чи підкорять українські виробники ринок Африки?

Завдяки зростанню обсягів товарообігу Алжир став для України одним із провідних партнерів у регіоні Африки і Близького Сходу. Які українські товари найбільш затребувані на алжирському ринку та в яких галузях країни будуть співпрацювати найближчим часом розповів Посол Алжиру в Україні Хосін Буссуара під час свого візиту до Торгово-промислової палати України 7 березня.

Під час зустрічі президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков наголосив, що ємність алжирського ринку товарів у поєднанні з високою платіжною спроможністю та не менш високою платіжною дисципліною алжирських партнерів робить цю країну привабливою для українського бізнесу.

Слід зазначити, що золотовалютні резерви Алжиру нині сягають 100 мільярів доларів, а середній щорічний темп зростання алжирської економіки протягом останніх п’яти років фіксується на рівні 5%, що досить непогано. Крім цього, політика країни спрямована на покращення умов для ведення бізнесу, залучення та захист іноземних інвестицій.

Своєю чергою, Посол Алжиру в Україні Хосін Буссуара зазначив, що співпраця в торговельно-економічній сфері між Україною та Алжиром має великий потенціал для розвитку:

Алжир, маючи економіку, орієнтовану переважно на нафтогазовий сектор, більшість своїх внутрішніх потреб задовольняє за рахунок імпорту. Тому алжирський бізнес украй зацікавлений у закупівлі українського металу та виробів із них, електричних машин та обладнання, зерна, молочної продукції, ліків, цукру, олії, деревини та інших товарів, які Україна вже давно успішно експортує на інші ринки

Пан Посол додав, що наразі Алжир посідає одне з перших місць на світовому ринку енергоносіїв, тому має певний вплив на глобальну енергетичну політику. На сьогодні експорт енергоносіїв є домінуючим напрямком алжирської економіки та одним із головних пріоритетів зовнішньої політики країни. До того ж Алжир володіє найсучаснішими технологіями скраплення газу та його обробки в портових терміналах. Останні використовуються в країні ще з 60-х років минулого століття.

Тож не дивно, що Алжир протягом тривалого часу залишається одним із основних постачальників природного газу у світі.  Практично 80% своїх експортних поставок країна здійснює в Європу, посідаючи третє місце в забезпеченні європейського газоспоживання. Тому для України, як для транзитної держави, співпраця з Алжиром у сфері енергетики є вкрай перспективною.

Не менш важливим напрямком для Алжиру є боротьба з тероризмом, зокрема і міжнародним. Через свій імідж «борця за справедливість» країна завоювала непохитний авторитет в арабському світі, серед країн, що активно розвиваються.

Стратегічними цілями двостороннього торговельно-економічного партнерства під час зустрічі сторони окреслили наступні:

  • створення спільних підприємств у сфері сільського господарства;
  • обмін новітніми технологіями та досвідом;
  • вироблення різних форм енергетичного співробітництва.

Посол Алжиру в Україні Хосін Буссуара зазначив, що підприємці обох країн можуть також успішно співпрацювати за рахунок експорту з України будівельних матеріалів, хімічної продукції, виробів з чорних металів, матеріалів та обладнання для енергетичного комплексу, техніки для дорожніх робіт тощо. Перспективною також є співпраця в космічній галузі, у сфері наукових досліджень із селекції та захисту рослин.

За його словами, державний сектор промисловості Алжиру сьогодні розвивається в чотирьох основних напрямках:

  • збільшення виробництва нафти, газу, добрив, що забезпечує валютні доходи та сприяє розвитку індустріалізації, сільського господарства;
  • розвиток металообробки (транспортне та сільськогосподарське машинобудування, електротехнічна промисловість, виробництво верстатів та устаткування);
  • розширення виробництва споживчих товарів;
  • налагодження промислової переробки природних ресурсів.

Пан Посол додав, що Алжир сьогодні декларує свою відкритість до співпраці з усіма партнерами, зокрема українськими. Нині алжирська економіка функціонує на ринкових засадах: закупівлі за кошти державного бюджету та кошти великих компаній здійснюються виключно на основі чіткої та прозорої тендерної процедури, як це відбувається в Європі.

Він переконаний, що основною формулою успіху для українського бізнесу при освоєнні алжирського ринку є пряме його партнерство з Торгово-промисловою палатою України, що налагодила тісну взаємодію з Алжирською ТПП:

Безперечно, саме завдяки безпосередньому діалогу та спільним діям наших найбільших бізнес-асоціацій ми зможемо вийти на новий рівень довіри та співпраці. Українські компанії зможуть розраховувати на алжирські інвестиції, постачати свою продукцію на наш ринок та створювати спільні бізнес-проекти з місцевими компаніями. Ми зі свого боку, як Посольство, будемо сприяти тому, щоб алжирці дізнавалися більше про потенціал України та можливості її бізнесу

Своєю чергою, Геннадій Чижиков підкреслив, що Алжир звик сприймати характер стосунків з тією чи іншою країною цілісно. Тому саме підтримка політичного діалогу на високому рівні, обмін бізнес-делегаціями, розвиток культурних зв’язків та наукові обміни у сукупності будуть сприйматися алжирськими підприємцями як зелене світло для активізації співпраці з українським бізнесом.

Він також додав, що сьогодні практично нереалізованим залишається потенціал туристичної співпраці між країнами. Це пояснюється тим, що для більшості українців Алжир залишається непізнаною та невідкритою країною. Водночас Алжир на сьогодні активно демонструє серйозні наміри розвивати туристичну галузь, вкладаючи в розвиток, до прикладу, готельної інфраструктури понад мільярда доларів. Зокрема, мова йде про будівництво нових туристичних зон, які стануть привабливими для іноземних туристів.

Посол Алжиру Хосін Буссуара зауважив, що алжирці, своєю чергою, починають дедалі частіше цікавитися історією та культурою України:

Тому питання розвитку туристичних обмінів між нашими країнами залишається на порядку денному українсько-алжирських відносин. Ми сподіваємося, що найближчим часом і ця сфера співробітництва буде вигідною для бізнесу України та Алжиру

Окрім цього, Хосін Буссуара розповів, що 8-13 травня 2017 року в Алжирі проводитиметься 50-й Міжнародний алжирський ярмарок, на який запрошено й українських підприємців:

Ця подія є однією з найбільших серед виставкових заходів в Алжирі, що широко рекламується та висвітлюється в місцевих та іноземних ЗМІ. Він наголосив, що це чудова нагода для українських та алжирських компаній познайомитись один з одним та обговорити можливості співпраці

Президент Торгово-промислової палати України Геннадій Чижиков переконаний, що це сприятиме налагодженню партнерства між країнами:

Міжнародний алжирський ярмарок – це одна з ключових і найбільших виставок регіону, що цього року очікує учасників майже з 40 країн світу. Я переконаний, що для вітчизняних підприємств – це чудова нагода представити потенціал національної економіки та ознайомитись із пропозиціями виробників із інших держав. Торгово-промислова палата України, зі свого боку, надасть кваліфіковану допомогу підприємцям в організації їхньої участі або відвідування цього заходу. Тому ми запрошую бізнес долучатися до цього заходу

Наприкінці учасники зустрічі наголосили, що незважаючи на те, що Україна та Алжир належать до різних континентів, релігій і культур, підприємці обох країн зацікавлені у співпраці в найрізноманітніших сферах. А проведення спільних конференцій та форумів як на території Алжиру, так і на території України сприятиме якнайшвидшій інтеграції українських товарів на алжирський ринок, і навпаки – алжирських на український.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *