Український та іранський бізнес виходять на новий рівень співпраці

Іран входить до першої шістки країн, до яких найбільше експортують українську аграрну продукцію. Але обидві країни мають великий потенціал для збільшення обсягів торгівлі не тільки в аграрній сфері, а й у інших галузях. На цьому наголосили представники іранської делегації під час свого візиту до Торгово-промислової палати України 20 квітня

Очолив делегацію посол Ірану в Україні Мохаммад Бехешті-Монфаред. Він презентував представникам українського бізнесу Вільну торгово-промислову зону «Анзалі» та нещодавно відкритий Каспійський порт. Останній, зокрема, має 22 причали і два хвилерізи загальною протяжністю понад 5000 метрів. Його потужність із перевалки вантажів планується довести до 15 мільйонів тон після завершення усіх робіт.

Каспійський портовий комплекс оснащений сучасними технологіями і системою морських комунікацій. До того ж він має велику прилеглу територію, що може забезпечувати логістичні послуги, а саме складування, переробку та розподіл товарів та продуктів, створення та розширення морських галузей, таких як суднобудування, й інші види діяльності, які здатні принести додаткову цінність для продуктів, — розповів Мохаммад Бехешті-Монфаред

У зв’язку з появою масштабного морського порту члени делегації презентували проект нового транспортного коридору, який дозволить спростити експорт української продукції до Ірану.

Створення коридору Одеса-Батумі-Анзалі зменшить час доставки товарів та дозволить скоротити витрати українських та іранських підприємців на 30%, – наголосив керівник Вільної торгово-промислової зони Анзалі Реза Масрур

Крім цього, він запросив вітчизняних підприємців працювати з Вільною економічною зоною Анзалі:

Вона передбачає певні законодавчі привілеї для іноземних підприємців, у тому числі податкові канікули. Площа цієї економічної зони до 90 квадратних кілометрів, де працює понад 120 підприємств. Це чудова можливість для українських компаній знайти надійних партнерів для свого бізнесу в Ірані

Реза Масрур розповів, що на території Вільної економічної зони можна реєструвати підприємства зі 100% іноземним капіталом. Ця процедура реєстрації займає два тижні. Права таких підприємств нічим не обмежуються в порівнянні з юридичними особами в інших частинах країни.

До інших переваг ведення бізнесу в такій зоні можна віднести:

  • спрощений порядок інвестування
  • зручне ведення банківських операцій
  • експорт та імпорт товарів
  • звільнення від сплати податків на 15 років
  • спрощений порядок наймання працівників

Своєю чергою, президент ТПП України Геннадій Чижиков наголосив, що створення відповідного коридору та можливість вітчизняних компаній скористатися привілеями, які існують в Ірані для іноземного бізнесу, дозволять покращити торгово-економічні відносини між країнами.

Нині, за його словами, найкращі показники демонструє співпраця між країнами в аграрній сфері. Так, минулого року торговельний обіг сільськогосподарською продукцією становив близько 800 млн доларів:

Сьогодні ця цифра нас не дуже влаштовує, адже ми маємо всі передумови, щоб в найближчі роки досягти показника 1 млрд доларів у двосторонній торгівлі. Українська сторона має потужний потенціал у нарощуванні експорту до Ірану продукції борошномельно-круп’яної промисловості, насіння олійних культур, олії, кондитерських виробів, вершкового масла, маргарину, цукру та інших товарів. Але ми не хочемо зупинятися лише на аграрній продукції, адже перспективних галузей для взаємовигідного партнерства між нашими країнами достатньо

Геннадій Чижиков запевнив, що великий потенціал є не лише в торговельному співробітництві, а й в активізації спільної науково-дослідницької діяльності, обміні досвідом і технічними інноваціями в органічному виробництві, тваринництві, вирощуванні аквакультур та насінництві. Також іранські компанії зацікавлені в оренді українських сільськогосподарських земель для вирощування зернових і олійних культур.

Країни також зацікавлені у подальшому розвитку співпраці в секторі видобування вугілля, модернізації, ремонту та взаємних поставок обладнання, запчастин та комплектуючих, обладнання бурового шахтного устаткування, бурового устаткування для підземних та відкритих робіт, підземних навантажувальних машин та рудничного транспорту.

Розвиток співробітництва з Іраном зараз особливо важливий для України. А те, що український бізнес зможе транспортувати продукцію саме Чорним і Каспійським морями, позитивно вплине на динаміку розвитку бізнес-партнерства між підприємцями обох країн, — додав президент ТПП України

Своєю чергою, посол Ірану Мохаммад Бехешті-Монфаред розповів, що іранська сторона зацікавлена не лише в довгострокових контактах на закупівлю українських зернових чи олійних, але й у створенні спільних підприємств та реалізації спільних інвестиційних проектів у інших галузях.

До прикладу, іранський бізнес готовий інвестувати у вітчизняну лісову галузь та співпрацювати в сфері рибного господарства, створювати спільні підприємства по розведенню та вирощуванню різних видів риб. Потенціал співпраці між країнами іранські делегати вбачають і у спільних проектах щодо розвитку інфраструктури та логістики, необхідної для полегшення торгівлі сільськогосподарськими продуктами.

Іранці також підкреслили вагомість туристичного потенціалу регіонів Гілян та Анзалі, а також можливість імпорту українського одягу до Ірану.

За словами Мохаммада Бехешті Монфареда,  успішною буде співпраця країн і у сфері інформаційних технологій:

Сьогодні Іран займає одну з провідних позицій серед розвинених країн свого регіону у сфері цифрових та інформаційних технологій. В його доробку – безліч позитивних результатів та інноваційних досягнень, країна має певні успіхи у програмуванні. Україна також багата на талановитих IT-спеціалістів, тому ми хочемо співпрацювати в цьому напрямі. Я впевнений, що потрібно більше цікавитися, дізнаватися і вивчати особливості наших країн і використовувати переваги один одного на користь наших народів

Він зазначив, що вкрай важливою для налагодження діалогу між країнами є співпраця між посольствами:

Наше головне завдання – надавати поради підприємцям, допомагати їм вирішувати складні питання,  роз’яснювати законодавство обох країн із зовнішньоекономічної діяльності. До того ж ми постійно співпрацюємо з торгово-промисловою палатою України. На її базі проводимо масштабні форуми за участі представників бізнесу України та Ірану, а також виставки та презентації. Україна для нас важливий партнер, тому посольство і надалі буде сприяти зміцненню торговельного партнерства між нашими країнами

Наприкінці зустрічі представниками іранської делегації та ТПП України домовились організувати бізнес-місію українських компаній до Вільної торгово-промислової зони Ірану для переговорів із потенційними партнерами.

Додамо, що населення Ірану близько 80 мільйонів, а ВВП – 1,3 трильйони доларів. В країні знаходиться 10% світових запасів нафти та 16% газу. Тому для тих українських компаній, які вийдуть на цей ринок, відкриваються нові перспективи для розвитку та просування своєї продукції.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *