ICBAC: нова платформа для покращення інвестиційного клімату України

Міжнародні торгові палати та асоціації іноземного бізнесу спільно захищатимуть бізнес-інтереси іноземних та вітчизняних інвесторів в Україні. 19 квітня 6 найбільших міжнародних бізнес-об’єднань, серед яких – Торгово-промислова палата України, підписали меморандум про створення Міжнародної ради палат та бізнес-асоціацій (ICBAC)

Членами новоствореного об’єднання стали: Американсько-українська ділова рада, Китайська торгова асоціація, Міжнародна турецько-українська бізнес-асоціація, Німецько-українська торгово-промислова палата, Торгово-промислова палата України та Франко-українська торгово-промислова палата. Новоутворена платформа об’єднує до 9000 компаній, із яких 8000 – члени ТПП України, що представляють національний бізнес, а також майже 1000 іноземних інвесторів, що працюють в Україні.

За словами президента ТПП України Геннадія Чижикова, відповідні об’єднання вирішили спільними зусиллями сприяти поліпшенню умов для самоврядування бізнесу в Україні, покращення торгово-економічних відносин України з провідними державами світу: 

Це, без перебільшення, історична подія, коли бізнес-асоціації та двосторонні палати шести найбільш розвинених країн світу, які входять до топ-10 основних інвесторів нашої держави – Франції, Німеччини, Китаю, Америки, Туреччини та України, об’єдналися. Адже коли бізнес об’єднується – його голос стає сильнішим. Усі учасники об’єднання налаштовані на те, щоб активно сприяти більш позитивному розвитку подій у нашій країні з точки зору просування інтересів бізнес-спільноти, розвитку економіки та залучення інвестицій

Він додав, що ICBAC стане ефективною та дієвою платформою для розв’язання низки проблем, які стоять перед українським та іноземним бізнесом:

Рада є відкритою для усіх інших іноземних палат та бізнес-асоціацій, які поділяють наші цілі та принципи. Давайте разом працювати над створенням сприятливого бізнес-клімату в Україні

Рада збиратиметься регулярно задля обговорення актуальних питань для бізнесу, вигідних умов для іноземного інвестування. Члени об’єднання систематично готуватимуть пропозиції уряду України щодо вдосконалення можливостей самоврядування, економічної ситуації та вирішення нагальних проблем, що заважають іноземним та вітчизняним інвесторам здійснювати свою діяльність в нашій державі.

У тому, що подібна самоорганізація бізнес-асоціацій позитивно вплине на розвиток підприємництва в Україні впевнений і президент Американсько-української ділової ради Морган Вільямс:

Ми будемо всіляко підтримувати та розвивати напрями, які дають реальний економічний ефект для українського бізнесу. Для нас найголовнішим завданням є допомога малому та середньому бізнесу, налагодження діалогу між українськими та іноземними підприємцями та донесення думки та позиції бізнес-спільноти до української влади

Своєю чергою, голова Міжнародної турецько-української бізнес-асоціації Бурак Пехліван наголосив, що Туреччина та Україна наразі активізують своє співробітництво та торговельні відносини. І те, що вперше в історії бізнес-асоціації та торгові палати провідних країн об’єдналися задля спільної мети – великий крок задля зміцнення міжнародних зв’язків.

Він розповів, що Туреччина дуже зацікавлена в українських товарах. Найбільше турецькі компанії цікавлять українські чорні метали, добрива, насіння, плоди олійних рослин, деревина та вироби з неї. Крім цього, турецькі інвестори активно вкладають кошти у такі українські сфери, як промисловість, інформація та телекомунікації, оптова та роздрібна торгівля, ремонт автомобілів та діяльність у сфері адміністративного обслуговування.

Найперспективнішою для довгострокового співробітництва між країнами Бурак Пехліван назвав аграрну галузь. На його думку, вкрай важливими є кооперація та обмін досвідом між сільськогосподарськими підприємствами України та Ірану. Необхідним також є обмін новими технологіями, що використовуються в насінництві, тепличному господарстві та органічному землеробстві.

Підписання меморандуму  в стінах ТПП України допоможе зміцнити діалог між українським та іноземним бізнесом, а створення  Міжнародної ради палат і бізнес-асоціацій уже у найближчому майбутньому обіцяє позитивний вплив на українську економіку, — переконаний виконавчий директор Китайської торгової асоціації Руслан Осипенко

За його словами, Китай розглядає Україну як перспективного економічного партнера зокрема в таких галузях, як машинобудування, військово-промисловий комплекс, високі  технології, космічна техніка, суднобудування.

Руслан Осипенко також розповів, що Китайська торгова асоціація активно співпрацює з ТПП України. Зокрема йдеться про забезпечення підприємництва оперативною діловою інформацією, встановлення нових контактів, активізацію участі бізнесу обох сторін у різноманітних виставках. Він переконаний, що галузями, які допоможуть активізувати співробітництво між Україною та Китаєм, є агропромисловий комплекс, металургія, високі технології, а також логістика, туризм, енергетика, транспорт.

Загалом учасники зустрічі дійшли думки, що залучити інвестиції в Україну дозволять певні зміни у законодавстві, які забезпечать захист іноземних фінансових надходжень. Крім цього, позаяк економічна ситуація в Україні поки залишається складною, бізнес має самоорганізуватися та власними зусиллями змінювати її на краще.

На сьогодні Німеччина є одним із основних інвесторів в Україні. У нас є головне та незмінне правило: не потрібно перекладати відповідальність на уряд, бізнес має власноруч будувати своє майбутнє. Я впевнений, що Міжнародна рада палат і бізнес-асоціацій буде працювати саме у цьому напрямку. Її діяльність дозволить покращити умови ведення бізнесу в Україні. Українському та німецькому бізнесу сьогодні не вистачає комунікації, тому створення такого об’єднання є дуже важливим кроком, – сказав голова  Німецько-Української  торгово-промислової  палати Александр Маркус

Він розповів, що не дивлячись на певні проблеми з комунікацією, українсько-німецькі торгово-економічні відносини розвиваються досить динамічно. Так, відбувається помітне зростання обсягів експорту з України до ФРН харчових і кормових виробів рослинного походження, виробів для промислового використання, готових виробів для кінцевого споживання. Крім того, він наголосив на позитивній тенденції в загальних обсягах готових виробів.

Що стосується імпорту з Німеччини, то найбільше українські компанії зацікавлені у поставках автомобілів, лікарських засобів, нафтопродуктів, тканин зі штучних волокон, машин для збирання сільськогосподарських культур та обладнання для промислового виробництва харчових продуктів.

Александр Маркус переконаний, що завдяки зусиллям Міжнародної ради палат і бізнес-асоціацій цей список значно розшириться.

Начальник Управління економічного співробітництва МЗС України Олександр Данилейко також запевнив, що відомство вітає створення нової платформи для підтримки бізнесу:

Консолідація бізнесу – це дуже важливо, адже бізнес – це спільнота, яка завжди шукає нові шляхи розвитку. І коли голоси різних представників бізнесу об’єднуються, вони стають сильнішими. Ми отримали нову платформу для обговорення тих шляхів та напрямів, які сьогодні є в Україні. А враховуючи те, що представлена і Американсько-українська ділова рада, і Торгово-промислова палата України, і турецький бізнес, можливості та перспективи відкриваються дуже великі. Ми у міністерстві впевнені, що це дасть новий поштовх, новий імпульс для роботи як вітчизняного, так і іноземного бізнесу в Україні

Ми підтримуємо активний діалог із бізнесом, пошук нових форм та можливостей співпраці держави та бізнесу. Зовнішньополітичне відомство докладатиме максимум зусиль для того, щоб просувати українські економічні інтереси за кордоном, а також залучати іноземні інвестиції і технології в Україну

Наприкінці зустрічі учасники дійшли висновку, що лише спільними зусиллями української влади, бізнес-спільноти та міжнародних партнерів в Україні вдасться створити сприятливі умови для ведення бізнесу, що забезпечить залучення інвестицій в економіку країни.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *