Перший бізнес-форум української діаспори: як українці закордоння допомагатимуть будувати національну економіку?

«Українці світу — для України» — саме під таким гаслом 18-19 травня у Києві пройшов Перший бізнес-форум української діаспори

Захід відбувся у Торгово-промисловій палаті України, яка спільно з Українською Всесвітньою Координаційною Радою й виступила його організатором.  Форум об’єднав підприємців, менеджерів, громадських діячів українського походження із 13 країн та вітчизняних представників влади та бізнесу.

Близько 20 млн українців з різних причин виїхали за нашу історію до інших країн світу, а зараз живуть та успішно працюють там. Вони є справжнім багатством України та українського народу. Їхній потенціал – це потенціал людей з хорошою освітою, великим досвідом. Цей потенціал має бути ефективно використаний у сфері розвитку торгово-економічних зв’язків з Україною, — сказав у своєму  вітальному слові президент ТПП України Геннадій Чижиков.

Мета заходу — встановити міцні зв’язки вітчизняного бізнесу з українськими експатами, допомогти в експорті української продукції та послуг на іноземні ринки, залучити інвестиції у економіку, в тому числі і кошти українських трудових мігрантів та діаспори, залучити досвідчених менеджерів з середовища закордонного українства до процесів реформування економіки України, використовуючи їхні практичні здобутки.

Діаспора є своєрідним мостом у стосунках між Україною та іншими країнами, своєрідним ще додатковим посольством. Люди займаються бізнесом,  підприємництвом в країнах свого проживання. Вони мають певний контакт із Україною і хочуть інтенсифікувати ці контакти, — зазначив Михайло Ратушний, голова Української Всесвітньої Координаційної Ради.

У межах роботи форуму підприємці України та діаспори обговорити можливості співпраці у таких сферах, як енергозбереження, агропромисловість, ІТ-технології, експорт та імпорт, туризм тощо. Крім того представники діаспори наголосили, що українські експати відіграють важливу роль у формуванні іміджу України за кордоном, що сприяє підвищенню її привабливості на міжнародній торгово-економічній арені.

Завдяки лобіюванню провідних організацій діаспори, Україна стала повноправним членом СОТ та просовується на шляху до Європейського Союзу. Завдяки українській діаспорі Канади та Канадсько-української торгової-палати, нещодавно була ратифікована угода про вільну торгівлю з Канадою. У більш ніж 50 країнах світу є українські громадські організації. Ми — українці закордоння, готові до співпраці з Україною, — наголосив Михайло Петруняк, президент Іспано-Української Торгової палати.

Громадські діячі та підприємці українського походження запевняють: нині політика держави по відношенню до діаспори змінилася. Раніше експати виступали з благодійними проектами, в той час як сьогодні ставиться акцент на інвестиційні програми. Це сприятиме скороченню безробіття, бідності та еміграції з України.

У межах заходувідбулися також роботи у секціях  та звіти представників торгово-промислових палат у різних країнах світу, зокрема Італії, Німеччини, Іспанії, Австрії, В’єтнаму, Азербайджану, Іраку та українських бізнес-рад в США, Туркменістану та Таджикистану.

За підсумками  форуму було створено Робочу групу для співпраці з українцями закордоння,  яка координуватиметься ТПП України, а також підписано меморандум щодо проведення щорічного травневого форуму в різних містах України, налагодження співпраці з Торгово-промисловою палатою українців закордоння.

Автор: Checkpoint

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *