Виставка “Зроблено у Києві”: чим здивувала столиця цього року

Понад 150 столичних підприємств та 40 наукових установ презентували кращі зразки своєї продукції на виставці «Зроблено у Києві» 25 травня

Захід відбувся в межах III Національного форуму з підтримки експорту та зібрав представників київських підприємств різних галузей — від виробництва харчів до сучасного озброєння.

Мета форуму — показати, на що здатна столиця, допомогти підприємцям Києва знайти іноземних інвесторів та партнерів, а також встановити діалог між бізнесом і владою.

При цьому вкрай важливим є вирішення конкретних проблем економічного сектору: зниження кредитного тиску, збільшення інвестиційної привабливості та подолання бюрократичних експортних бар’єрів:

У Києві нараховується понад 700 підприємств, на яких працюють більше 120 тисяч робітників. Для них мають бути створені сприятливі умови. Адже саме бізнес сприяє руху країни уперед, — Микола Засульський, президент Київської торгово-промислової палати

Своєю чергою, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман наголосив, що наразі уряд здійснює всі необхідні заходи для децентралізації та розвитку бізнесу в регіонах. Очільник уряду зауважив, що проведення подібних заходів допоможе краще ознайомитися з можливостями окремих підприємств і розвивати промисловість столиці взагалі:

В мене склалося дуже добре враження про цю виставку. Дуже добре, що відбуваються такі економічні активності. Адже ми можемо на власні очі побачити, як розвивається економіка нашої держави, що ми здатні виробляти сьогодні, тому що наше величне завдання — створити  економічно сильну Україну.

Приємно, що наша столиця утримує серйозні лідерські позиції. Важливо й те, що ми знайшли механізми поєднання економічного зростання територій із наповненням місцевого бюджету. Раніше такого не було. І тут умови децентралізації дають можливість поєднання розвитку бізнесу, наповнення бюджету і виробництва продукції

Він додав, що українські виробники довели свою здатність виробляти якісну продукцію:

Ми — 45-мільйонна країна, яка має задовольняти потреби не за рахунок імпорту, а за рахунок власного виробництва. І мені приємно чути від підприємців про 20-30-50 відсоткове зростання виробництва та розширення потужностей

Форум був спрямований на розвиток промислового комплексу міста й охопив, зокрема, наукову, оборонну, екологічну та інші сфери життя столиці. Інформаційні стенди щодо напрямків діяльності та кращі зразки промислової продукції представили як представники бізнесу, так і розробники інноваційного продукту.

Окремими експозиціями були представлені Національна академія наук України, столичні наукові парки, інвестиційні агентства та науково-технічні майстерні. У межах виставки також пройшли круглі столи, конференції, майстер-класи та презентації нових технологій.

Мер Києва Віталій Кличко наголосив, що Київська міська адміністрація нині створює всі необхідні умови для розвитку підприємництва в столиці:

Ми повинні ще більше підтримувати виробництво, для того, щоб залучати інвесторів, для того щоб “зроблено в місті Києві” звучало як торгова марка, торговий знак

А учасники виставки розповіли, що тут їм вдалося ефективно презентувати свою продукцію та навіть реалізувати на місці значну її частину:

На виставці я сьогодні представляв основну продукцію нашого заводу — клеєну фанеру різних товщин та сортів. Також ми представили продукцію МДФ, унікальну автоматичну лінію, яку обслуговують десяток людей замість 100-200-300 чоловік. Приємно, що більшу половину привезеної нами продукції нам вдалося продати під час виставки. Крім цього, ми підписали низку угод про співробітництво з партнерами із Ірану та Туреччини. Тож ми дуже задоволені результатами цього заходу, — Палладій Горбатюк, директор ПрАТ “Фанплит”

Неабияку зацікавленість у відвідувачів виставки викликала також компанія, яка у цей час єдина в Києві виготовляє фарбу для написання картин:

Ми презентуємо зовсім новий продукт. Ця фарба пройшла всі випробування та здобула популярність серед молодих художників. Для нас бути присутніми тут – це гарний експеримент. Це чудова можливість познайомитися з людьми, продемонструвати свій талант, розповісти людям про нашу фарбу. Люди бачать, що я пишу картину вних на очах і це викликає довіру, — Богдан Макаренко, художник, куратор проекту ARTMONE

Виставковий формат зустрічі між бізнесом та владою цьогоріч сприятиме розвитку українського бізнесу. Це також чудова змога продемонструвати свою конкурентоспроможність іноземним компаніям.

Ми не часто можемо зустрітися на одній площадці з нашими іноземними конкурентами, щоб показати, хто є хто. І в цьому нам дуже допомагають торгово-промислові палати. Це єдина група людей, яка протягом 25 років не цуралася слова «промисловість», а всіляко захищала нас, як би складно не було, — Віктор Ліщук, генеральний директор заводу «Чинбар»

Наприкінці заходу президент Київської ТПП Микола Засульський зауважив, що підтримка наукових розробок київських інститутів, а також сприяння розвитку малих і середніх підприємств столиці на сьогодні є вкрай важливими, адже саме бізнес та науковці є двигуном економічного розвитку країни:

Київ має промисловий потенціал, розумовий потенціал, технічний потенціал. Виробництво в Києві дуже розвинене і дає фактично чверть валового продукту країни. Під час цього заходу ми презентувати переможця конкурсу “Кращий експортер року” для того, щоб підняти рівень цих підприємств, щоб всі оточуючі побачили настільки важливо мати експорт і бути експортером. Тому що, якщо ви експортуєте, то ви вже визнані у світі

Він наголосив, що просування бренду «made in Ukraine» має стати стратегічно важливим завданням для бізнесу та влади:

Ми маємо розвивати своє власне виробництво, адже держава, яка займається підтримкою виробництва, має перспективи, а у протилежному випадку — стає країною третього світу та може опинитися поза технологічним і цивілізаційним процесом. Нехай наші підприємці виходять на іноземні ринки, тоді ми разом збудуємо економічно сильну Україну

Представники столичних компаній розповіли, що не дивлячись на труднощі, які іноді виникають під час виробництва та експорту продукції, будуть і далі працювати у своїх напрямках, адже бачать майбутнє своєї країни як розвинутої держави, де таки будуть створені належні умови для бізнесу.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *