Як Чехія допоможе вийти українському експорту на новий рівень

Що спільного між Україною та Чехією? Який бізнес вони розвивають передусім? Чому шлях до ринку ЄС вітчизняні експортери прокладають через Чеську Республіку і чим наша країна приваблює іноземних інвесторів? Ці та інші питання обговорили на Українсько-чеському бізнес-форумі в Торгово-промисловій палаті України 8 червня

Україну і Чехію поєднують спільна історія, тривалі торговельні зв’язки та бажання до інтеграції в європейський простір. А посилення співпраці з чеським ринком допомагає українським виробникам зарекомендувати себе в Європейському Союзі.

Раніше ми постачали важкі метали, вироби зі сталі та кабелі

Минулого року основними українськими поставками до Республіки Чехія були руди, плоскі вальцовані вироби з заліза або сталі і кабелі. Тепер Україна планує експортувати й інші товари.

Сьогодні ми для себе бачимо декілька важливих секторів у нашій співпраці. До них ми відносимо харчі та співпрацю в агросфері. Другим важливим сектором є машинобудування.<…> До ще одного перспективного сектору ми відносимо усе, що існує в Україні стосовно інформаційних і комунікаційних технологій, — Наталія Микольська, заступниця Міністра економічного розвитку і торгівлі

За словами заступниці Міністра, Україна є лідером на ринку інформаційно-комунікаційних технологій у Східній та Центральній Європі, тож ми можемо дати багато нашим партнерам не лише з точки зору аутсорсингу, а й готового продукту.

До найбільш перспективних експортних сфер учасники форуму віднесли й органічну продукцію. 

80% виробленої в Україні органічної продукції експортується до Європейського Союзу:

Наступними великими нашими покупцями є Сполучені Штати і Канада — це дійсно той ринок, що зростає неймовірними темпами. Попит зростає теж неймовірними темпами, коли виробники не встигають вже за попитом. А в Україні є певні переваги, завдяки яким ми можемо збільшити виробництво саме органічної продукції, — Ольга Трофімцева, заступниця Міністра аграрної політики і продовольства

Як ЗВТ з Канадою допоможе експорту до ЄС

Зона вільної торгівлі (ЗВТ) з Канадою, старт якої планується уже цього року, відкриє для України нові можливості.

Відповідно до угоди, Канада відкриває 99% ринку товарів, надає пільговий доступ до участі в держзакупівлях на урядовому рівні обох країни, гарантує Україні технічну допомогу тощо.

Україна ж зобов’язується здійснити повну лібералізацію для 72% канадських товарів, скасувати ввізні мита з використанням перехідних періодів на 3,5 і 7 років для 27% канадських товарів і частково лібералізувати сільськогосподарські товари канадського виробництва.

За допомогою ЗВТ з Канадою Україна може посилити торговельні взаємини і з іншими країнами.

Ми дуже сподіваємося, що з 1 серпня вступить в силу Угода про вільну торгівлю між Україною і Канадою, яка передбачає одразу ж скасування мит на 99% українських товарів для їх постачання на ринок Канади. Це є неймовірні можливості, а умови цієї угоди є набагато кращими, ніж умови угоди Європейського Союзу і Канади. Це може бути також дуже цікавим для компаній чеських з точки зору інвестування на території України для експорту не лише на ринок ЭС, але і на ринок, фактично, Канади та інших країн, з якими в нас є угоди, — зауважила Ольга Трофімцева

Україна очима іноземних інвесторів: найперспективніші сфери

Україна і Чехія завжди співпрацювали тісно, але з 2013 року взаємний товарообіг між країнами значно знизився. Згідно з даними Державної служби статистики України, загальний обіг товарів та послуг у 2015 склав  на 29,1% менше, ніж у 2014.

Однак зараз є усі передумови для посилення, а чеські підприємці зазначають, що взаємне співробітництво між країнами допоможе вийти на лише на рівень 2013, а й перевищити його показники.

Чеські бізнесмени закликають українських підприємців не боятися виходити на чеський ринок, оскільки це допоможе вийти й на ринки інших країн ЄС.

Україна для чеського бізнесу є дуже цікавою. Це велика країна, в якої розвинутий агропромисловий комплекс. Високі технології та обладнання, яке виробляється в Чехії, можуть бути цікавими для української агропромисловості, — Іржі Неужіл, гість форуму, голова представництва компанії BIOVETA в Україні

Серед найбільших проблем України пан Неужіл виокремив нестабільний валютний і економічний курси:

Для бізнесу, як і будь-яких інших відносин між країнами, дуже важлива стабільність. Україна розвивається дуже швидко, є багато можливостей і є перспективи, як у високих технологіях, так і в інноваціях. Також є багато секторів економіки, де ми можемо співпрацювати, — пояснив Іржі Неужіл.

Такої ж думки дотримується і Міхал Штефл, віце-президент Економічної комори Чеської Республіки:

В нас є багато компаній, де можна співпрацювати у форматі b2b, але це хтось має організувати. З вашого бокуце  — Торгово-промислова палата України, а з нашого — Економічна комора Чеської Республки. Україна — та країна, з якою ми б хотіли співпрацювати. Нашим підприємцям потрібна стабільність

 

 

 

 

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *