Українсько-хорватський бізнес-форум: як зміниться експорт до Хорватії?

Україна прагне розширити асортимент свого експорту до Хорватії. Про те, які саме українські товари стануть найбільш затребуваними на хорватському ринку, розповіли на Українсько-хорватському бізнес-форумі 13 червня в Загребі

Форум відвідали прем’єр-міністри України і Хорватії — Володимир Гройсман та Андрей Пленкович, 30 українських і 60 хорватських компаній. Співорганізатори форуму – Торгово-промислова палата України та Господарча палата Хорватії.

Володимир Гройсман наголосив, що за останні роки спостерігається відчутний стрибок у розвитку українсько-хорватського партнерства. Обидві країни зацікавлені в кооперації.

Про ефективну співпрацю не лише в економічній, але й енергетичній сфері свідчить домовленість між «Укргазвидобування» та хорватською компанією «Crosco Integrated Drilling & Well Services Ltd» про роботи з буріння у Полтавській області. Сума угоди, укладеної через систему Prozorro, становить 786 мільйонів євро, що на 20% нижче очікуваної вартості.

Для нас є вкрай важливим поглиблення торговельної взаємодії та залучення нових інвестицій до України. Я впевнений, що проведення подібних заходів дозволить об’єднати наші зусилля та відкрити нові можливості для підприємців обох країн, — Гройсман

Динаміка українсько-хорватських відносин зростає

Перспективним є створення спільних підприємств насамперед у будівництві, суднобудуванні, ремонті кораблів, енергозбереженні, фармацевтиці, туризмі, поставці харчів та винної продукції, металу і металовиробів, а також інвестування в нерухомість та готельний бізнес.

Це вже третій українсько-хорватський форум за останні півтора роки. Це означає, що хорватський бізнес налаштований на налагодження взаємодії з українськими підприємцями.

Проте поки що Україні належить лише 14% товарообігу Хорватії. Але обсяг торгівлі між країнами може бути істотно збільшений — лише за минулий рік український експорт до Хорватії зріс на 5%.

Структура нашого торговельного співробітництва дещо змінюється. З’являються нові сфери, керівництво обох країн працює над спрощенням умов торгівлі між українськими та хорватськими підприємцями, – Івіца Піріч, почесний консул України в Хорватії

Як влаштований бізнес у Хорватії і що там цікавого для українських бізнесменів

Через бізнес-співпрацю з Хорватією в підприємців з Україниє можливість доступу до капіталу ЄС.

Хорватія раніше почала працювати на ринку ЄС і може допомогти Україні інтегруватися, показати, як використовувати європейські фонди на користь бізнесу передусім.

Стабільна політична ситуація у країні  і додаткові пільги та преференції інвесторам приваблює підприємців. До того ж там діє найбільш продумана та ефективна система оподаткування. Деякі доходи узагалі не оподатковуються:

  • платежі за відсотками інвестицій, вкладів у фінансові установи
  • іноземні пенсії
  • прибуток від цінних паперів та активів
  • прибуток від нерухомості, що знаходиться у власності фізичної або юридичної особи
  • доходи від спадщини
  • податок на майно

Хорватія надає пільги тим компаніям, які працюють у вільних економічних зонах. У ВЕЗ реєструються компанії, сфера діяльності яких переважно стосується виробництва товарів, їхнього сортування та зберігання, а також надання послуг.

15 вільних економічних зон Хорватії передбачають:

  • відсутність митних платежів та зборів для товарів
  • зменшення на 50% податку на прибуток з економічної діяльності
  • звільнення від сплати податку на прибуток на 5 років у разі будівництва об’єктів інфраструктури

Після виконання іноземними підприємцями всіх законних зобов’язань в Хорватії, порядок переведення прибутку за кордон здійснюється вільно. А зареєстрованих у Хорватії іноземців розглядаються як хорватських юридичних осіб, які можуть придбати у власність нерухомість.

Хорватська економіка різноманітна і це нормально

Сруктура хорватської економіки — це різноманіття галузей. Сільське господарство тут становить 10%, промислове виробництво – 40%, надання послуг – 50%.

Є в Хорватії й хороша основа для розвитку конкурентоспроможних позицій серед інших європейських держав. Передовсім завдяки географічному положенню країни і значним запасам природних ресурсів.

Експорт Хорватії становить $4,5 млрд.Це машини, транспортне обладнання, промислові товари, продовольчі товари і товари тваринництва. Щодо імпорту, то Хорватія готова закуповувати пальне і мастила, продукти хімічної промисловості, сировину та тютюн.

Як зареєструвати бізнес у Хорватії: особливості і строки

Для відкриття компанії потрібно мати паспорт, її назву латиницею, хорватською або грецькою.

Від засновника компанії потрібне свідоцтво про реєстрацію або виписка з реєстру юросіб, а також документи, що підтверджують повноваження особи, яка підписує договір купівлі-продажу нерухомості, і відсутність обмежень на здійснення великих угод.

Іноді хорватський нотаріус просить надати статут або установчий договір компанії-засновника. Усі ці документи мають бути перекладені і завірені хорватським судовим перекладачем.

Протягом двох годин можна відкрити рахунок в банку, внести статутний капітал та оформити в нотаріуса документи для реєстрації підприємства ув торговому суді.

Вартість послуг реєстрації підприємства складає до €3 тисяч. Це — виплати до торгового суду, плату за послуги нотаріуса, виготовлення печаток та публікацію повідомлення про відкриття компанії у державному ЗМІ.

Потік взаємних інвестицій стимулює пряме транспортне сполучення

Хорватія входить до списку найперспективніших ринків Експортної стратегії України. Але важко розвивати торговельні стосунки без зручного і швидкого транспортного сполучення.

Тому, ми почали роботу із залучення перевізників для організації прямого авіасполучення між країнами, – Євгеній Дихне, перший заступник генерального директора ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль»

Підприємці наголосили на збільшенні кількості спільних туристичних проектів, створенні нових об’єктів туристичної інфраструктури в Україні.

Під час b2b-перемовин бізнесмени обговорили можливі шляхи співробітництва, презентували свої проекти та ознайомилися з комерційними пропозиціями іноземних партнерів.

Такий формат зустрічей дозволяє показати, на що ми здатні, та укласти вигідні контракти. Деякі компанії вже знайшли партнерів у Хорватії та кооперувалися з ними задля виходу на інші ринки, — Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України

Нагадаємо, 1 червня Європарламент підтримав надання Україні додаткових торговельних преференцій, які передбачають поглиблену лібералізацію для вітчизняної сільськогосподарської та промислової продукції. Це значно розширює можливості для вітчизняних експортерів у виході на ринок ЄС.

Автор:

Поділіться корисною інформацією з друзями:


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *